BAKARSAN BİR ŞEY GÖRÜRSÜN,GÖRMEK İÇİN BAKARSAN ÇOK ŞEY GÖRÜRSÜN
  BAK,GÖR,İNCELE.
irfgzr2 - YGS-İNK TARİHİ SORULARI

  SLAYT SHOW(Türkiye)
  => irfgzr
  => Tarih İLE İLGİLİ
  => KONUŞMA
  => YAZMAK
  => İLETİŞİM
  => BEDEN DİLİ
  => COŞKU
  => DOSTLUK
  => MUTLU OLMAK
  => VİDEOLAR
  => AKILLI TAHTA(SMART BOART)
  => 18 MART (ÇANAKKALE ZAFERİ)
  => 23 NİSAN
  => 19 MAYIS
  => Osm Dev (Ders Notları)
  => HARİTALAR
  => OSMANLI TARİH(soru-cevap)
  => OSMANLIDA İLKLER
  => Tarih Çağları(genel özellikleri)
  => İNK.T.DERS NOTLARI
  => TEST-T. İNK.T.ve ATA
  => İNK T(soru-cevap)
  => 24 KASIM(Atatürk'ün Öğretmen Yönü)
  => CUMHURİYET BAYRAMI
  => Albert Einstein’in Atatürk’e yazdığı mektup
  => AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARI
  => AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMI
  => Atatürk'ün Kimlik No'su
  => Atatürk'ü Koruma Kanunu
  => Atatürk'ten AnılarYeni sayfanın başlığı
  => Atatürk Oratoryosu
  => Atatürk'ün Vasiyeti
  => ATATÜRK'ÜN SOY AĞACI
  => Dokuz Taş(Dokuz Kumalak)
  => Tarih Terimleri(sözlük)
  => TEST-LİSE 9.sın.
  => Tarh Öğrtm Ana Kaynak
  => SİYASİ PARTİLER
  => KOCA YUSUF
  => GÜZEL VE ÖZLÜ SÖZLER
  => PİRİ REİS VE HARİTASI
  => Aile Soy Ağacı
  => TÜRKİYE VE AVRUPA
  => EYC(Avrupa Gençlik Mrk)
  => ETİK EĞİTİMİ
  => EYF (Avrupa Gençlik Vakfı)
  => GENÇLİK HİZMETLERİ DAİRE BŞK
  => TEST(LİSE 10)
  => İlk Kadın Öğretmen(Refet Angın )
  => SINAV STRESİ
  => RİSK YÖNETİMİ
  => Tarih Programları
  => Türklerin ilginç icatları
  => SÖZLÜK(ulslararası ilşkl
  => Büy.sanayi.devr
  => EDİRNE
  => ÇAĞ.T.VE.DÜN.T
  => ÇTDT(2.dönem çalışma soruları)
  => çiçeklerin anlamı
  => 10 ALTIN ÖĞÜT VE ÜÇ ŞEY
  => Uluslararası İlişkiler(ders notları)
  => Biyografi
  => ULİLŞ(çalıma soruları)
  => II.DÜNYA SAVAŞI (ÇALIŞMA SORULARI)
  => BÂCİYÂN-I RUM
  => Türk Kadını(Milli Mücadelede)
  => Etik hikayeler
  => GÜNLÜK GAZETE HABERLERİ
  => FOTOĞRAFLARLA ATATÜRK
  => TÜRKİYE
  => Resimler(Osm)
  => Osman Bey-Şeyh Edebali
  => OĞUZLAR
  => Osm.dev.yerine kurulanlar
  => Osm.dev.yklş
  => Osm-ALBÜM
  => TARİH (Lise 10-Günlük Plan)
  => Osmanlı'dan ABD'ye Deve Yardımı
  => TARİHÇİLER(Osmanlı)
  => Tarihte OsmXRus Savaşları
  => Kıssadan Hisse
  => Hürrem
  => İnsan
  => ULİLİŞ(2.DÖN.ÇALŞ.SOR)
  => MECLİS(İç Tüzük)
  => DEVLET BAŞKANLARI
  => Kur.sav.karş.sorunlar
  => 6 Şapkalı Düşünme Tekniği
  => KARİKATÜR
  => Etik Sözler
  => ANILAR
  => ANNELER GÜNÜ
  => Arkadaşlık
  => ATATÜRK
  => ATATÜRK İLKELERİ
  => ATATÜRK-İLETİŞİM
  => Atatürk'ün Bursa Gezileri
  => Atatürk'ten Alacağımız Feyizler
  => Atatürk ve Doğa
  => Atatürk'ün çıkardığı gazeteler
  => ATATÜRK'ÜN SON RÜYASI
  => Atatürk'ün Laikliğe Bakışı
  => ATATÜRKÇÜLÜK
  => Atatürk'e suikast
  => ATATÜRK'TEN ANILAR
  => ATATÜRK(Yakın Arkadaşları)
  => Bilim Adamları ve Buluşları
  => Atatürk'ün Türk Tanımı
  => ATATÜRK'ÜN YAZDIĞI KİTAPLAR
  => Atatürk Madame Tussauds Müzesinde
  => ABD'ye ilk Atatürk heykeli dikiliyor
  => Atatürk'ün Çift Alfabeli İmzası
  => Atatürk Devrimleri
  => Atatürk'e Ait Eşyalar
  => Atatürk Takvimi
  => AMERİKANIN VERGİ ÖDEDİĞİ TEK DEVLET
  => Aklın Yolu Birdr.
  => BECERİ
  => DÜNYADA GAZETENİN TARİHÇESİ
  => DÜNYANIN ''EN'' LERİ
  => OFKE VE ÖFKE KONTROLÜ
  => ULUSLARARASI İLİŞKİLER(2.Dön.çalışm.soru)
  => GİYİM VE KUŞAM(Osm dev. kadın
  => Pusula,Barut,Kağıt ve Matbaa
  => ALINTILAR
  => 2.DÜNYA SAVAŞI
  => LİSE-9(Ders Notları)
  => İLGİNÇ BİLGİLER
  => İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ
  => PROTOKOL
  => TARİH ÖĞRETİM YÖNTEMİ
  => METE HAN(Oğuz Kağan)
  => TARİH ŞERİDİ
  => ERMENİLER
  => MY MOTHER
  => MEVLANA
  => 1.Meclis
  => Mehmet Akif Ersoy
  => Mimar Sinan
  => SÖZLÜK(Dini kelime ve deyimlerin anlamları)
  => HAYALİ CİHANA DEĞER
  => LİDER
  => Wikileaks Nedir?
  => 1 Nisan şakası
  => ATATÜRK VE TARİH
  => ATATÜRK’ÜN KARLSBAD’A GİDİŞİ
  => ATATÜRK'ÜN HUKUKA BAKIŞI
  => ATATÜRK'ÜN EĞİTİME BAKIŞI
  => ATATÜRK VE AHLAK
  => ATATÜRK'ÇÜ DÜŞÜNCE
  => SOYKIRIMLAR TARİHİ
  => ATATÜRK VE MİLLİYETÇİLİK
  => ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE BAKIŞI
  => ATATÜR VE DEVLETÇİLİK
  => ATATÜRK VE ÇAĞDAŞLAŞMA
  => ATATÜRK VE CUMHURiYET
  => ATATÜRK VE İNSANLIK SEVGİSİ
  => ATATÜRK VE LAİKLİK
  => Atatürk'ün Araştırma Yöntemi
  => ATATÜRK VE İNKILAP
  => ATATÜRK VE HALKÇILIK
  => ATATÜRK VE BAĞIMSIZLIK
  => Atatürk'ün sevdiği şarkılar
  => AFFETME
  => BİR ERGENDEN MEKTUP
  => BİR ŞEY
  => BURSA'DA İLKLER
  => HAYAT
  => Telafisi olmayan
  => Teknoloji(Videolar)
  => TARİH (TARİH ŞERİDİ)
  => HOŞGÖRÜ
  => Araştırma Yöntemi
  => TAKVİMLER
  => TÜBİTAK
  => TİMSAH YÜRÜYÜŞÜ
  => Mnzr
  => MARŞLAR
  => MESLEKLER(Tarih ile ilgili)
  => NUTUK
  => RESİMLER(OSM.MED.)
  => SARI ZEYBEK
  => MÜZİK
  => ÖLÇÜ BİRİMLERİ
  => ÖNYARGI
  => 1.DÜNYA SAVAŞI
  => 10 KASIM(Tören Konuşması)
  => İSTANBUL RESİMLERİ
  => 100 TEMEL ESER
  => TARİH(soru-cev)
  => İŞGALLER(İllere Göre)
  => YAZMA ESERLER
  => VİDEO 2
  => DEVŞİRME(OSM)
  => 100 Türk Edebiyatçısı
  => ÜNLÜ TARİHÇİLER
  => 14 ŞUBAT
  => Sürgündeki Hânedan
  => OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
  => TARİHİ YAPILAR
  => ANDIMIZ
  => İlginç Şeyler
  => Üç çeşit insan
  => BİLİYOR MUSUNUZ?
  => SLAYT> 1.dünya sav
  => TAVLA
  => KONUŞAN HEYKELLER
  => İstanbul İsimleri
  => Arkadaş
  => Dünya'nın Enleri
  => Yapılandırma Sistemi
  => BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME
  => ALO
  => PROJE NEDİR,NASIL HAZIRLANIR?
  => Performans
  => LİSE 9(DERS NOTLARI)
  => TARİH KAYNAKLARI
  => Kur.sav.Kahraman,yapıt
  => Tarih Dersine Nasıl
  => LİSE 10(17-18 YY)
  => TARİHTE İLK
  => EYLÜL AYI MESLEKİ ÇALIŞMA RAPORU
  => YGS
  => YGS-LYS Tüm sorular
  => LYS
  => YGS-İNK TARİHİ SORULARI
  => ÖSYM-LYS
  => TEST(Karma)
  => ÇTDT
  => SEVGİ VE SAYGI
  => 9.SIN KİTAP CEVAP
  => MİLADİ VE HİCRİ YILI BİRBİRİNE ÇEVİRME
  => İlk Milletler Arası Dili Bir Türk İcat Etmiş
  => ANKA KUŞU
  => OSMANLICA
  => ÇTDT(Test)
  => ADAKALE
  => BİLİMSEL ARAŞTIRMA
  => “Tarihe Geçen Hazırcevaplar”
  => FIKRALAR
  => ARMA(Osm)
  => TARİH HARİTALARI
  => GİZLİ KAHRAMANı
  => MAKALELER
  => MESAJ (ŞŞAL MEZUNLARINA)
  => Makale(Halil İnalcık)
  => KAYNAKÇA
  => BAŞARILI HİKAYELER
  => Savaş ve Barış
  => PROJE HAZIRLAMA
  => İcatlar ve Keşifler
  => YÜRÜYEN KÖŞK
  => RAPORLAR
  => KUT-ÜL AMARE ZAFERİ
  => TÜRK BÜYÜKLERİ(ALFABETİK SIRA)
  => TÜRK BÜYÜKLERİ SERİSİ
  => Sınavlara Hazırlık
  => PROJE
  => TÜRK BÜYÜĞÜ(257)
  => BİLİM KADINLARIı
  => TÜRK BÜYÜKLERİ
  => TARİH ÇEVİRME KLAVUZU
  => GÜVENME
  => ATATÜRK ALBÜMÜ
  => EN GÜZEL GEZİLECEK YERLER
  => LİSE 3(Seç.T) DEVLET TEŞKİLATI
  => LİS-3(seçT)DEV.YÖN
  => TARİHTE BUGÜNı
  => Lis 3-seç.T.(Hukuk)
  => TOPLUM GELİŞİM
  => LİSE 3 (EKONOMİ)
  => LİSE 3(EĞİTİM-ÖĞRETİM)
  => soru-cevap(osm .dev.)
  => osm.Tarh(soru-cevap)
  => Kavram Haritaları
  => DERS ÇALIŞMA
  => DİNLEME
  => ANTLAŞMALAR(Osm)
  => KİTAP KAMPANYASI
  => LİSE 3(SANAT)
  => lise 3(seç.T-sorular)
  => ATATÜRK (ANILAR)
  => irfgzr2
  => HİÇ HAYALLERİNİZDEN SIFIR ALDINIZ MI?
  => ZÜMRE(İLÇE-2017-2017-SENE BAŞI
  MÜZE
  İLK DERS
  TARIH ARAŞTIRMA SITESI




YGS - İnkılap Tarihi Test Soruları ve Cevapları - 16
( Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
YGS Konu Testi -16)



1. Mondros Ateşkesi sonrasında faaliyetlerini gördüğümüz cemiyetlerden
bazıları gördüğünüz cemiyetlerden bazıları:
 

I. bağımsız devletler kurmayı amaçlamışlardır
 

II. itilaf devletleri tarafından desteklenmişlerdir
 

III. itilaf devletleri işgallerine hazırlamışlardır
 

Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi bu gruba giren cemiyetler arasında
gösterilemez?
 
A) Pontus rum
 

B) Kilikyalılar
 

C) Mavri Mira
 

D) Taşnak Hıncak
 

E) Etnik-i Eterya



2. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıdaki maddelerden hangisi sömürgecilik
fikrinin Osmanlı üzerine uygulanmaya çalıştığının kanıtıdır?
 
A) Boğazlar dünya devletlerine açık tutulacak
 

B) Bütün yeraltı kaynakları itilaf devletlerinin denetimine verilecek

C) Anadolu dışında cephelerde savaşan birlikler derhal teslim olacaktır
 

D) Silah ve cephane teslim edilecek
 

E) Boğazlar istihkâmları itilaf devletlerinin denetimine alınacak tutulacaktır



3. Aşağıdakilerden hangisi Kuvay-i Milliye’nin sağladığı yararlar arasında
gösterilemez?
 
A) İşgalci güçlere ve azınlıklara büyük zararlar verilmiştir
 

B) Düşmanın ilerlemesi yavaşlamıştır
 

C) Düzenli ordunun kurulması tamamlanmıştır
 

D) Kurtuluş Savaşı’nın örgütlenmesi için zaman kazandırılmıştır
 

E) Ulusal bilincin gelişmesine katkı sağlamıştır



4. Aşağıdaki cemiyetlerden hangisinin kurulma amacı bakımından diğerlerinden
farklıdır?
 
A) Pontus - Rum
 

B) Mavri - Mira
 

C) Taşnak - Hınçak
 

D) İngiliz Muhipleri
 


I. Mavri - Mira Cemiyeti
 

II. İngiliz Muhipleri Cemiyeti
 

III.Taşnak - Hınçak Cemiyeti
 

IV. Wilson Prensipleri Cemiyeti
 

V. Pontus -Rum Cemiyeti
 



5. Yukarıdaki cemiyetlerden hangileri manda fikrini savunmuştur?
 



A) II ve IV
 

B) I ve II

C) II ve III
 

D) III ve IV
 

E) III ve V
 



I. Dünya Savaşı’nın sebepleri arasında
 

II. Fransa’nın Almanya’nın eline geçen Alsasloren’i geri almak istemesi
 

III. İngiltere’nin kendisine rakip olan yeni sanayi devleti Almanya’ya karşı
üstünlük sağlamak gibi istekleri gösterebilir
 



6.Bu isteklere göre düşünüldüğünde I.Dünya Savaşı’nın çıkmasında
aşağıdakilerden hanilerinin daha etkili olduğu söylenebilir?
 



I. Siyasi anlayışların
 

II. Tarihi düşmanlıkların
 

III. Dini görüş ayrılıkların
 

IV. Askeri düşünmek
 

V. Ekonomik çıkarların
 



A) I ve II
 

B) II ve III
 

C) Yalnız IV
 

D) I ve V
 

E) Yalnız V



7.Wilson ilkeleri nin maddelerinden birinde " bütün devletlerin
bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymalıdır " kararı alınmıştır.
Aşağıda yaşanan gelişmelerden hangisi bu maddenin dikkate alınmadığının
kanıtıdır?
 



A) Mondros Ateşkesi’nin imzalanması
 

B) Anadolu’nun yer yer işgal edilmesi
 

C) Kurtuluş Savaşı’nın başlaması

D) Paris Barış Konferansı’nın toplanması
 

E) Zararlı Cemiyetin kurulması
 



I. Meşrutiyet Dönemi’nde 1876 Kanun -i Esasi’de
 

II. yürütme yetkisi padişahın başında bulunduğu Balkanlar Kurulu na aittir
 

III. Meclisi açmak ya da kapamak yetkisi padişaha aittir

IV. Hükümet icraatlarında Meclise değil padişaha karşı sorumludur gibi kararlar
alınmıştır
 



8.Bu durum 1876 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinin
kanıtıdır?
 



A) Padişahın yetkilerine sınırlama getirmediğinin
 

B) Osmanlının ilk anayasasını olduğunun
 

C) Padişahın yetkilerinin Meclisten daha az tutulduğunun
 

D) Monarşinin gücünün sınırlandığının
 

E) Padişahın anayasal yönetime destek verdiğinin
 



9. Aşağıdaki Mondros Ateşkes Antlaşması’nın maddelerinden hangisi
diğerlerine göre daha büyük tehlike yaratacak madde olarak yorumlanabilir?




A) Boğazlar İtilaf Devletleri’nin denetiminde olacak.

B) Türk tersane ve donanmaları İtilaf Devletleri’ne teslim edilecek.

C) Toros tünelleri haberleşme ve ulaşım araçları İtilaf Devletleri’nin
denetimine bırakılacak.
 

D) İtlaf Devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri anda istedikleri
herhangi bir noktayı işgal edebilecek.
 

E) Doğu illerinde bir karışıklık çıkarsa önemli yerler işgal edilecek.



Amacı: Adana ve çevresinde bulunan direniş hareketini Ermeni ve Fransızlar’a
karşı örgütlemek.



10. Yukarıdaki amacı verilen cemiyet aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Trakya-Paşaeli
 

B) Teali-i İslam
 

C) Kilikyalılar
 

D) Hürriyet ve İtilaf
 

E) İzmir Müdafaa -i Hukuk
 



11. Mondros Ateşkes Antlaşması’nda alınan,
 



I. İtilaf Devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri toprakları işgal
edebilecekler.

II. Boğazlar dünya ticaretine açılacak.
 

III. Doğuda altı ilde karışıklık çıkarsa İtilaf Devletleri bu toprakları da
işgal edebilme hakkına sahip olacak.



Kararlarında hangisi Osmanlının topraklarında bir azınlık devleti kurulmak
istendiğinin kanıtıdır?
 



A) Yalnız I

B) II ve III

C) Yalnız III

D) I ve III
 

E) Yalnız II



12. İtilaf Devletleri I.Dünya Savaşı sırasında gizli olarak çeşitli paylaşma
planları yapmışlardır. İtilaf Devletleri bu paylaşım planlarını aşağıdakilerden
hangisiyle uygulamaya koymuşlardır?




A) Paris Barış Konferansı
 

B) Wilson İlkeleri
 

C) Mondros Ateşkes Antlaşması
 

D) Amiral Bristol Raporu
 

E) Sevr Antlaşması
 



I. İtilaf Devletleriyle işbirliği yapmışlardır.
 

II. Osmanlı topraklarında bağımsız devlet kurmayı amaçlamışlardır.
 

III. Osmanlı’yı zor durumda bırakılarak İtilafların yapacakları işgalleri
kolaylaştırmışlar.
 



13.Yukarıda verilen ifadeler düşünüldüğünde aşağıda verilen cemiyetlerden
hangisi bu grupta düşünülemez?
 



A) Mavri - Mira
 

B) Pontus rum
 

C) Etnik-i Eterya
 

D) Taşnak Hınçak
 

E) Mili Kongre



14. Aşağıda Mondros Ateşkes Anlaşmasının bazı sonuçları verilmiştir.
Bunlardan hangisi halkın idaresinin devlet yönetimdeki etkinliğinin sona
erdiğinin kanıtıdır?
 



A) Anadolu’nun işgaline başlanması

B) Halkın işgallere karşı faaliyetler göstermesi
 

C) Osmanlı ordusunun dağıtılması
 

D) Mebusan Meclisinin kapatılması
 

E) Ermeni devletlerinin kurulmasına zemin hazırlanması



30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması İstanbul hükümeti
tarafından sevinçle karşılandı. Onlara göre Almanya gibi süper bir güç
İngiltere tarafından yenilenmiştir bu nedenle İngiltere’ye karşı direnmek
imkânsızdı ve onun hoşgörüsüne sığınmak gerekiyordu. Ancak bu şekilde Osmanlı
sanatının devam edebileceğine inanılıyordu.



15.Bu durum aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?
 



A) İstanbul Hükümeti’nin tam bağımsızlık için mücadele edeceğinin
 

B) İngiltere’nin Osmanlı Devleti’nin bağımsızlığından yana olduğunun
 

C) İtilaf Devletleri’nin Mondros’un şartlarını hafifleteceğinin
 

D) İstanbul hükümeti ile halk arasında düşünce birliğinin olduğunun
 

E İstanbul Hükümeti’nin İngiltere’ye dayanarak varlığını korumak istediğinin
 



CEVAPLAR
 

1B/2B/3C/4D/5A/6D/7B/8A/9D/10C/11C/12C/13E/14D/15E


 


YGS - İnkılap Tarihi Test Soruları ve Cevapları - 15


( Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler
YGS Konu Testi -15)




1. Mondros Ateşkes Antlaşması'nda yer alan askeri hükümler içinden ordunun
silah ve cephanesinin teslim edilmesi gibi maddeler bulunmaktadır İtilaf
devletlerinin bu maddelerle ulaşmak istedikleri temel amaç aşağıdakilerden
hangisidir?
 



A) Osmanlının askeri gücüne sahip olmak
 

B) Osmanlının tersanelerine el koymak

C) Boğazları daha kolay ele geçirmek
 

D) Osmanlıyı tamamen savunmasız bırakarak yapacakları işgallere ortam
hazırlamak

E) Osmanlı savaş tekniklerinden yararlanmak



2. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından hemen sonra işgaller
başlamış hükümetin karşısında halk kendi başının bakmak amacıyla çeşitli
cemiyetler kurulmuştur. Buna göre ulusal cemiyetlerin özellikleri arasında
aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
 



A) İşgallere karşı kurulmaları
 

B) Bölgesel nitelik olmaları
 

C) Gerektiğinde silahlı direnişi benimsemeleri

D) Rejim değişikliliği yapmak istemeleri
 

E) Bağımsızlık mücadelesi yapmaları
 



3. I.Dünya Savaşı'ndan sonra Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasına
rağmen Kazım Karabekir buna uymamış ordusunu terhis etmiştir. Bu durum
aşağıdakilerden hangisinin kanıtı olarak gösterilir?
 



A) I.Dünya Savaşı'nın sona ermediği
 

B) II.Dünya Savaşı'na zemin hazırladığı
 

C) Devletin savaş araçlarına el koyduğu
 

D) İstanbul Hükümeti'nin itilaf devletlerine iş birliği yaptığı

E) İşgallere karşı sessiz kalmayacağını



4. Mondros Ateşkes Antlaşması’nda yer alan "Doğu Anadolu’da bir
karışıklık çıkarsa bölgenin bir kısmını ya da tamamen işgal
edilebilecektir." Maddesi ile aşağıdakilerden hangisinin amaçlandığı
söylenebilir?
 



A) Erzurum kongresinin engellenmesi
 

B) Ulusal bilincin engellenmesi
 

C) Wilson ilkelerine uyulması

D) Ermenilere yurt sağlama düşüncesi
 

E) Osmanlının Rusya’dan korunmak istenmesi
 



5. aşağıda verilenlerden hangisinin Mondros Ateşkes Antlaşması'yla herhangi
bir ilgisi yoktur?
 



A) Bütün yer altı kaynakları limanlar boğazlar itilaf devletlerinden denetimine
bırakılacak
 

B) Anadolu dışında birlikler derhal teslim olacak
 

C) Silah ve cephaneler teslim edilecek
 

D) Boğazlar Türkiye’nin başkanlığında uluslar arası bir komisyona bırakılacak
 

E) Ulaşım ve haberleşme itilaf devletlerine devredilecek
 



6. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından önce oluşturan Osmanlı
heyetinde padişah bazı maddelerin gündeme getirilmesini istemiştir. Bunlar
 



1. Bazı eyaletlere özellik verilir

2. Özerklik siyasal bir içerik taşınmamalıdır

3. Ulusal onuru kıracak istekler kabul edilmeyecektir

4. Hilafet Saltanat ve bunlara ilişkin haklar korunacaktır.
 



Bu maddelerden hangileri Osmanlı'da mevcut rejimin sürekliliğine yöneliktir?
 



A) Yalnız 1

B) 1 ve 2
 

C) yalnız 3

D) 3 ve 4

E) 4



7. Mondros’tan sonra başlayan işgaller karşısında kurulan yararlı
cemiyetlerin hedefleri arasında aşağıdakilerden hangi yoktur?
 



A) İşgallere karşı protesto mitingleri düzenlemek
 

B) Milliği egemenliğe detaylı yeni bir devlet kurmak
 

C) Azınlıklara karşı faaliyetlerde bulunmak
 

D) Bölgesel kurtuluşun çarelerini aramak
 

E) İşgallere karşı hakkı örgütlemek
 



8. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra yurdun çeşitli
yönlerinde yararlı ve zararlı nitelikli cemiyetlerin kurulmasında
aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?
 



A) Devlet otoritesinin olmayışı
 

B) Demokrasi fikrinin yaygınlaşması
 

C) Kanun-i Esasi’nin yeninden
 

D) Ekonomik düzenlemeye gidilmesi
 

E) Rejim değişikliliğin olması
 



9. Yurtsever vatandaşların Müdafaa-i Hukuk Dernekleri kurmalarının sebepleri
arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?




A) Yurdun işgale uğraması

B) İşgallere karşı Osmanlı yöneticilerinin sessiz kalması
 

C) Azınlıkların zararlı faaliyetlerde bulunması
 

D) Türk halkının bağımsız yaşama isteği
 

E) Padişahın yönetiminden usanmaları
 



10. Mondros Ateşkes Antlaşması’nda;
 



- Çanakkale ve boğazlardaki stratejik noktalar
 

- Kilikya, Mezopotamya
 

- Doğudaki altı il



Gibi kavramların kullanılmasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Sınırları belli olmayan sözcükler kullanarak işgal alanını genişletmek
 

B) Osmanlı Coğrafyasının bilinmesi
 

C) Eski coğrafi adların kullanılması
 

D) Bu bölgedeki halklara ayrıcalıklar verilmesi
 

E) Mandater rejimi oluşturmak
 



11.Mavri-Mira Cemiyeti’nin amacı, Doğu Trakya’nın Yunanistan toprağı olmasını
sağlamak, İstanbul’u da içine alan bu bölgede güçlü bir Yunan devleti kurmaktı.
Buna Göre aşağıdaki cemiyetlerden hangisi bu cemiyete tepki olarak kurulmuştur?
 



A) Trakya – paşaeli
 

B) Kilikyalılar
 

C) Milli Kongre
 

D) Redd-i İlhak

E) Kürt teali
 



12. Aşağıdakilerden hangisi yararlı cemiyetlerin özellikleri arasında
gösterildiğinde doğru olmaz?
 



A) Milliyetçilik duygusuyla hareket etmeleri
 

B) Manda yönetimini savunmaları

C) Bölgesel çalışmalar yapmaları
 

D) Basın yayın yolu ile mücadele etmeleri

E) Türk Milleti’nin gücüne inanmaları
 



13. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bir Türk yurdu olduğunu duyurmaya çalışan ve
burada bir Ermeni Devleti’nin kurulmayacağı yönünde mücadele veren cemiyet
aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) İslam Teali
 

B) Kilikyalılar
 

C) Pontus Rum
 

D) Milli kongre
 

E) Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk



14. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın aşağıdaki maddelerden hangisi İtilaf
Devletleri'nin Osmanlı topraklarında yaşanan gelişmeleri anında öğrenebilmek
amacına yönelik bir anlam taşımaktadır?
 



A) Boğazlar tüm İtilaf Devletleri’nin gemilerine açık olacak
 

B) Toros Tünelleri İtilaf Devletleri’nin denetimine bırakılacak
 

C) Bütün haberleşme ve ulaşım araç gereçleri itilaf devletlerinin denetimine
bırakılacak
 

D) Bütün yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin kontrolü itilaf devletlerine
bırakılacak
 

E) İtilaf Devletleri ve Ermenilere ait esirler serbest bırakılacak
 



CEVAP ANAHTARI

1D/2D/3E/4D/5D/6E/7B/8A/9E/10A/11A/12B/13E/14C


 YGS - İnkılap Tarihi Test Soruları ve Cevapları - 14
( Atatürk İlkeleri YGS Konu Testi - 14)



1. Ülkemizdeki özelleştirme çalışmaları Atatürk ilkelerinden hangisinin
etkisini azaltmaktadır?
 



A) Laiklik

B) Cumhuriyetçilik

C) Devletçilik

D) İnkılâpçılık

E) Halkçılık



2. Atatürk’ün aşağıdaki ilkelerinden hangisi, toplumun ihtiyaçlarının çağın
gereklerine uygun olarak geliştirilmesini öngörür?
 



A) Cumhuriyetçilik

B) Laiklik

C) Milliyetçilik

D) Devletçilik

E) İnkılâpçılık



3. Atatürk’ün aşağıdaki ilkelerinden hangisi durağanlığı reddeder?
 



A) Laiklik

B: Milliyetçilik

C) İnkılâpçılık

D) Devletçilik

E) Halkçılık



4. Atatürk çok partili hayata geçiş denemelerinde bulunmuştur. Bu uygulama
aşağıdaki hangi ilke ile doğrudan ilgilidir?
 



A) Cumhuriyetçilik

B) Laiklik

C) Devletçilik

D) İnkılâpçılık

E) Milliyetçilik



5. Aşağıdakilerden hangisi inkılâpçılık ilkesinin bir gereği değildir?
 



A) Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak

B) Bilimsel araştırmalar yapmak.

C) Yeniliklere acık olmak

D) Eski uygulamaların devamını sağlamak

E) Dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek



6. Aşağıdaki ilkelerden hangisi birlik ve beraberliği diğerlerinden daha
fazla geliştirir?
 



A) Halkçılık

B) Milliyetçilik

C) Laiklik

D) Devletçilik

E) İnkılâpçılık



7. Aşağıdakilerden hangisi laikliğin tanımlarından biri değildir?
 



A) Din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması

B) Hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılması

C) Din işlerinin kişilerin vicdanına bırakılması

D) her şeyin halkla beraber halk için yapılması

E) Din konusunda zorlamaların olmaması



8. Yeni Türk Devleti;
 



- devlet kurumlarında bilimsel esasların yerleşmesini sağlamak

- Türk vatandaşlarının din ve inançlarını özgürce yaşamalarına imkân tanımak

-Türk milletinin çoğunluğunu cahil bırakan batıl inanç ve fikirlere son vermek



Amacıyla aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisini prensip edinmiştir?



A) Devletçilik

B) Halkçılık

C) Laiklik

D) Milliyetçilik

E) Cumhuriyetçilik



9. Atatürkçülük; bağımsızlıktan öndün vermeden, aklın ve bilimin
rehberliğinde yürüyen çağdaş bir Türk toplumu oluşturmayı ve bu topluma milli
kimliğini kaybettirmeden dünyada saygın bir yer kazandırmayı hedefler. Buna
göre, aşağıdakilerden hangisi Atatürkçülüğün hedefleri arasında gösterilmez?
 



A) Ulusal bağımsızlığı korumak

B) Ülkede yaşayan halkın refah düzeyini yükseltmek

C) Türk dilini ve sanatını geliştirmek

D) Bilimsel gerçeklere ulaşmak için çaba sarf etmek

E) Batı’nın bütün değer yargılarını aynen alıp benimsemek



10. Bir toplumda demokratik kuralların işlemesi ve halkın hiçbir engel
olmadan ülke yönetiminde söz sahibi olması toplumsal barışın gerçekleşmesini
sağlar. Buna göre, aşağıdaki temel ilkelerden hangisinin varlığı bu tür bir
uygumla için ön şarttır?
 



A) Cumhuriyetçilik

B) Milliyetçilik

C) Laiklik

D) Devletçilik

E) Halkçılık



11. Aşağıdakilerden hangisi, cumhuriyetçilik ilkesinin en yakın bütünleyici
ilkesidir?
 



A) Ulusal egemenlik

B) İnsan ve insanlık sevgisi

C) Akılcılık ve bilimsellik

D) Barışçılık
 

E) Çağdaşlaşma



12. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal’in Türk halkına benimsetmeye
çalıştığı ve bu alanda kamuoyu oluşturduğu öncelikli ilke aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Laiklik

B) Bilimsellik

C) İslamcılık

D) Ulusal bağımsızlık

E) İnkılâpçılık



13. Cumhuriyet Dönemi’nde ülkemizde;
 



-kılık kıyafette yeni düzenlemeler yapılması

- miladi takvimin benimsenmesi

- uluslar arası ölçü ve tartı birimlerinin kabulü



İnkılâplarıyla, aşağıdaki bütünleyici ilkelerden hangisi sağlanmak
istemiştir?
 



A) Bilimsellik
 

B) Ülke bütünlüğü

C) Ulusal egemenlik
 

D) Ulusal bağımsızlık

E) Çağdaşlaşma



14.“ Din bir vicdan işidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz
dine karşı değiliz. Biz din adına kasıtlı hareketlere karşıyız.” Atatürk bu
sözleriyle, aşağıdaki ilkelerden hangisinin önemini vurgulamıştır?
 



A) Devletçilik

B) Laiklik

C) Cumhuriyetçilik

D) Halkçılık

E) Milliyetçilik



CEVAP ANAHTARI
 

1C/2E/3C/4A/5D/6B/7D/8C/9E/10A/11A/12D/13E/14B
 


 
YGS - İnkılap Tarihi Test Soruları ve Cevapları - 13
( Atatürk İlkeleri YGS Konu Testi - 13)



1.Yeni Türk Devletinde Yapılan aşağıdaki inkılâplardan hangisi hem
cumhuriyetçilik hem de haklıcılık ilkesiyle ilgilidir?
 

A) Aşar vergisinin kaldırılması

B) Saltanatın Kaldırılması

C) Kadılara siyasal haklar verilmesi

D) Medeni Kanunun Kabul edilmesi

E) Halifeliğin kaldırılması



2.Aşağıda verilen inkılâplardan hangisi Yeni Türk Devletinin laik bir yapı
kazanmasına katkıda bulunduğu söylenemez?
 



A) Tekke, zaviye ve Türbelerin kapatılması

B) Saltanatın kaldırılması

C) Medeni Kanunun kabul edilmesi

D) Türk Dil Kurumunun kurulması

E) Tevhid-i tedrisat kanunun kabulü



3. Yeni Türk Devleti’nde görülen;
 



I. Çok partili hayata geçiş denemelerine girişilmesi,

II. Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesi,

III. Soyadı kanununun kabul edilmesi



Gelişmelerinden hangileri, cumhuriyetin ilanının doğal sonuçlarındandır?
 



A) Yalnız I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III



I. Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun kabul edilmesi

II. Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın hazırlanması

III. İzmir I. İktisat Kongresi’nin düzenlenmesi



4. Yukarıda verilen inkılâplardın hangileri, özel sektörün desteklenmesini
amaç edinmiştir?
 



A) Yalnız I
 

B) I ve II
 

C) I ve III

D) II ve III
 

E) I, II ve III



5. Yeni Türk Devleti’nde halkçılık ilkesinin benimsenmesi;
 



I. ayrıcalıksız bir toplum yapısının oluşturulması,

II. herkesin devlet imkânlarından eşit yararlanması,

III. kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması



Gelişmelerinden hangilerine neden olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) I ve II
 

C) I ve III

D) II ve III
 

E) I, II ve III



6. “ Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trakyalı, bir soyun evlatları ve aynı
cevherin damarlarıdır.” Mustafa Kemal Atatürk, bu sözleriyle aşağıdaki
ilkelerden hangisinin önemini vurgulamıştır?
 



A) Milliyetçilik

B) İnkılâpçılık
 

C) Laiklik

D) Devletçilik

E) Cumhuriyetçilik



7. Devlet yönetiminde; bütün yasaların kuralların ve yöntemlerin, bilimsel
ve teknik bulgularla, çağdaş uygarlığın sağladığı verilere ve dünya
gereksinimlerine göre düzenlenmesi;
 



I. inkılâpçılık,

II. devletçilik,

III. laiklik



İlkelerinden hangilerinin sonucu olarak değerlendirilemez?
 



A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I ve III
 



8. Ulusal birliği sağlama amacı, Türkiye’de;
 



I. değişik din ve mezheplere ön yargılı yaklaşma,

II. vicdan özgürlüğüne saygılı olma,

III. ulusal egemenlik ilkesini benimseme



Durumlarından hangilerini zorunlu kılmış olamaz?
 



A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III



I. Laiklik

II. Cumhuriyetçilik

III. Devletçilik



9. Yukarıda verilen ilkelerden hangileri daha çok siyasi niteliklidir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) I ve III



10. Türk inkılâbının evrensel bir boyut kazanmasında, aşağıdaki kavramların
hangisine verilen önem daha az etkili olmuştur?
 



A) Laiklik

B) Batılılaşma

C) Devletçilik

D) Bağımsızlık

E) Ulusal egemenlik



I. Herhangi bir bireye ve sınıfa, ulusal genel hakları dışında ayrıcalık
tanımamak

II. Sınıf kavgasını kabul etmemek,

III. Toplum düzenini çalışmaya ve hukuka dayandırmak



11. Yukarda verilenlerden hangileri halkçılığı oluşturan öğelerdendir?
 



A) Yalnız I
 

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III



12. Yönetim kaynağının bütün bir ulusun özgür iradesine dayanmasına ulusal
egemenlik denir. Türk inkılâbı sürecinde görülen aşağıdaki gelişmelerden
hangisi, bu yöndeki çabalarla doğrudan ilgili değildir?
 



A) Medeni Kanun’un kabul edilmesi

B) Cumhuriyetin ilan edilmesi

C) Saltanatın kaldırılması

D) Halifeliğin kaldırılması

E) TBMM’nin açılması



13. Atatürk ilkeleri ve inkılâpları aşağıdakilerden hangisinde yanlış
eşleştirilmiştir?
 



A) Ulusçuluk ----Türk Dil Kurumu’nun açılması

B) Devletçilik---- Eğitim yatırımlarının yapılması

C) Halkçılık ---- Siyasi partilerin kapatılması

D) Laiklik---- Şer’i ye ve Evkaf Vekâletlerinin kaldırılması

E) Cumhuriyetçilik---- TBMM’nin kadınlara siyasi haklar vermesi



14. Yeni Türk Devleti kurulduğunda özel sektörün elinde yeterli sermayenin
olmaması, hangi ilkenin uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir?
 



A) Laiklik

B) Halkçılık

C) Milliyetçilik

D) Devletçilik

E) Cumhuriyetçilik



CEVAP ANAHTARI
 

1C/2D/3B/4A/5E/6A/7B/8A/9D/10C/11E/12A/13C/14D
 


YGS - İnkılap Tarihi Test Soruları ve Cevapları - 12( Cumhuriyet Dönemi İnkılap Hareketleri YGS
Konu Testi 12)





1. Yeni Türk Devletlerinde Görülen;



I. Türk Dil Kurumunun kurulması

II. Uzunluk ve ağırlık ölçülerinin değiştirilmesi

III. ülkemiz sınırları içindeki Fransızlara ait demir yollarının satın alınması



Çalışmalardan hangilerine, ulusçuluk ilkesi gözetilmemiştir?



A) I

B) II

C) III

D) I ve III

E) I,II ve III



2.Devletçilik, devletin he alanda etkili olması hal yararına ekonomik
yatırımlar yapılmasıdır. Buna göre




I. Yeni demir yollarının yapılması

II. Hastanelerin kurulması

III. Kalkınma planlarının hazırlanması



Gelişmelerden hangileri devletçilik ilkesiyle ilgilidir?
 



A) I

B) III

C) I ve II

D) I ve III

E) I,II ve III



3.Atatürk ilkeleri ve inkılapları arasında sıkı bir ilişki vardır. Aşağıdaki
eşleştirmelerden hangisi bu duruma örnektir?
 



A) Türk Dil Kurumunun açılması-devletçilik

B) Kabotaj kanununun çıkarılması-ulusçuluk

C) Aşar vergisinin kaldırılması-Halkçılık

D) Çok partili haya geçir denemeleri-Cumhuriyetçilik

E) Medreselerin kapatılması-Laiklik



4.Mustafa Kemal’in “Siyasi zaferler ne kadar büyük olursa olsun ekonomik
zaferlerle taçlandırılmazsa kalıcı olmaz” sözleri ile;
 



I. İzmir I.İktisat Kongresinin toplanması

II. Takrir-i Sükun Kanununun çıkarılması

III. Kapitülasyonların kaldırılması



Çalışmalarından hangileri arasında ilişki kurulabilir?
 



A) I

B) III

C) I ve II

D) I ve III

E) I,II ve III



5.Cumhuriyet Dönemindeki;
 



I. Kabotaj Kanunun çıkarılması

II. Maden Tetkik Araştırma Enstitüsünün Kurulması

III. ”Devletin Dini İslam dır” ifadesinin anayasadan çıkarılması



Gelişmeleri devletçilik, ulusçuluk ve laiklik ilkeleri ile ilişki bakımından
aşağıdakilerden hangisinde doğru eşleştirilmiştir?
 



A) Devletçilik - III Ulusçuluk - I Laiklik - II

B) Devletçilik - II Ulusçuluk - I Laiklik - III
 

C) Devletçilik - II Ulusçuluk - III Laiklik - I
 

D) Devletçilik - III Ulusçuluk - II Laiklik - I
 

E) Devletçilik - I Ulusçuluk - II Laiklik - III
 



6.Yeni Türk Devletinde Yapılan;
 



I. Aşar vergisinin kaldırılması

II. Millet mekteplerinin açılarak okuma yazma bilmeyen halkın eğitilmesi.

III. Halkın tüm bireylerinin eşit sayılması



Çalışmalardan hangilerinin halkçılık ilkesiyle ilgili olduğu savunulabilir?
 



A) I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



7.Yeni Türk Devletinin;
 



I. Laik devlet düzenine geçme

II. Devletçilik anlayışını güçlendirme

III. İnanç özgürlüğünü geliştirme



Amaçlardan hangilerinin halifeliğin kaldırılmasını gerekli kıldığını
savunabilir?
 



A) I

B) II

C) III

D) I ve III

E) I,II ve III



8.Yeni Türk Devletinin;
 



I.uluslararası rakamlar sistemine kabul etme

II. Eğitim-öğretim birliğini sağlama

III. Yeraltı ve yer üstü zenginliklerine sahip çıkma



Amaçlarından hangileri milliyetçilik ilkesinin gereğidir?
 



A) I

B) II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



9.Atatürk inkılap gününü koşullarına uygun olarak geliştirip yorumlamak
inkılapçılık amaçlarındandır. Buna göre:
 



I. Zamanla eskiyen kurumaların yerine çağdaşlarının getirilmesi

II. Sürekli ileriye yönelik politika izlenmesi

III. Dünyada meydana gelen gelişmelerin yakından takip edilmesi



Durumlarından hangilerinin inkılapçılık ilkesinin bir gereği olduğu
savunulabilir?
 



A) I

B) II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



10. Türkiye cumhuriyetinin ilk yıllarında ticaretin geliştirilmesi için
alınan önlemler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
 



A) Miladi Takvimin kabul edilmesi

B) Hafta tatilinin cumadan Pazar gününe alınması

C) Kılık-Kıyafet değişikliğine gidilmesi

D) Uluslar arası rakamların kullanılması

E) Ölçü birimlerinin değiştirilmesi



11.Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını elde etmek için attığı ilk adım
aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Kapitülasyonların kaldırılması

B) Kabotaj kanunun çıkarılması

C) Saltanatın Kaldırılması

D) Borçlar sorununu çözümlenmesi

E) Savaş tazminatı olarak Yunanistan’dan Karaağacın alınması



12.Cumhuriyet döneminde yapılan;
 



I. Dokuma, kağıt, maden, porselen ve kimya sanayilerinde önemli işletmeler
kurulması

II. İthalat konusu olan temel tüketim mallarının üretimine öncelik verilmesi

III. Hammaddesi Türkiye’de bulunan işletmelerin kurulması



Çalışmalardan hangileri dışa bağımlılığı azaltmaya ve döviz tasarrufu
sağlamaya dönüktür?




A) I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



CEVAP ANAHTARI
 

1B/2E/3A/4D/5B/6E/7D/8D/9E/10C/11A/12E


 


YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 11
( Cumhuriyet Dönemi İnkılap Hareketleri
YGS Konu Testi 11)


1.Yeni Türk Devleti’nde
 

I. Hukuk sistemindeki değişiklik ortadan kaldırma

II. Çağdaş bir yapıya kavuşma

III. Laikleşmenin önündeki engelleri kaldırma



Amaçları hangileri, yargı alanında köklü inkılâplar yapılmasında etkili
olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



2. Yeni Türk Devleti 17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu’nu kabul etmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçlarından biri değildir?




A) Hukuk alanında çağdaş bir düzene geçişin hızlanması

B) Hukuk birliğinin ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması

C) Kadınları seçme ve seçilme haklarını kullanmaya başlaması

D) Osmanlı döneminden kalan toplumsal sorunlara son vermek istenmesi.

E) Avrupalı devletlerin, azınlık haklarının bahane ederek içişlerimize
karışmalarının engellenmesi.



- Eğitimi çağdaşlaştırma ve birleştirme yolunda atılan ilk adımdır.

- Eğitim-öğretim kurumları devlet denetimine alınmış ve Milli Eğitim Bakanlığı
kurularak eğitim işleri bu bakanlığa bağlanmıştır.
 



Bu gelişmeler, aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?
 



A) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılmasının

B) Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesi

C) Teşkilat-ı Esasiye’nin hazırlanmasının
 

D) Türk Tarih Kurumu’nun Kurulması

E) Medeni Kanun’un Kabul edilmesi



4. Türk Tarih Kurumu’nun açılmasında,
 



I. Osmanlı ile sınırlanmış olan ümmetçi tarih anlayışını değiştirme,

II. Türklerin köklü ve zengin tarihini araştırarak yeni kuşaklara aktarma,

III. Türk dilini yabancı dillerin egemenliğinden kurtarma



Amaçlarından hangileri etkili olmuştur?
 



A) I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



5. Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu Mustafa Kemal Paşa tarafından
özellikle devlete bağlanmamış, ayrı bütçelere özerk bir yapıya
kavuşturulmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın bu uygulama ile;
 



I. Bu kurumların siyasal iktidarların aracı olmalarını engelleme,

II. Yabancı devletlerin içişlerimize karışmasını önleme

III. Bu kurumların gelişimine engel olma



Amaçlarından hangileri gözettiği söylenebilir?
 



A) I

B) II

C) III

D) I ve II

E) II ve III



6. Yeni Türk Devletleri’nin aşağıdaki uygulamalardan hangisi ulusal
ekonominin güçlendirilmesine yönelik değildir?
 



A) Kapitülasyonların kaldırılması

B) İş Bankası’nın kurulması

C) Kabotaj Kanunu’nun çıkarılması

D) Yabancıların kurduğu işletmelerin ulusallaştırılması

E) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması



7.Yeni Türk Devletleri’nde görülen;
 



- uluslar arası saat ve takvim kabul edilmesi

- ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilerek Avrupa’nın kullandığı ölçü
birimlerinin benimsenmesi
 



Gelişmelerinin;
 



I. Ekonomik

II. Resmi

III. Dini



Alanlarda hangileriyle ilgili dış ilişkilerimizdeki aksaklıkları gidermeye
yönelik olduğu söylenile bilir.
 



A) I

B) I ve II
 

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



8. Yeni Türk Devletleri’nde görülen
 



I. Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun çıkarılması

II. İzmir I. İktisat Kongresi’nin düzenlenmesi

III. Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın hazırlanması



Çalışmalarından hangileri Türkiye’nin kendi kendine yönetebilen bir ülke
olma amacına yöneliktir?
 



A) I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



9.Halifeliğin kaldırılmasında aşağıdakilerden hangileri etkili olmamıştır?
 



A) Halifeliğin ulusal egemenlik anlayışı ters düşmesi

B) Halifenin devrim karşıtı söylemlerinin olması

C) Halife yanlılarının meclis çalışmalarının engellemesi
 

D) Saltanat İle halifeliğin birbirinden ayrılmak istenmesi

E) Halifeliğin laik ve çağdaş cumhuriyet anlayışına ters düşmesi



10.Yeni Türk Devleti’nde cumhuriyetin ilan edilmesi aşağıdakilerden
hangisine neden olmamıştır?
 



A) Devlet rejimini adının konmasına

B) Devlet başkanlığı sorununun çözümlenmesine

C) Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçilmesi

D) Saltanat sistemine son verilmesine

E) Devrimlerin gerçekleştirilmesi için uygun bir ortamın oluşturulmasına



11. TBMM’nin medreselerin kapatılmasına karar vermesi;
 



I. Çağdaşlaşma

II. Laiklik

III. Ulusal egemenlik



İlkelerinden hangilerinin benimsendiğinin kanıtı sayılabilir.
 



A) I

B) II

C) I ve II

D) I ve III

E) II ve III



I. Çağdaşlaşma

II. medreselerin kapatılması

III. “Devletin dini İslam’dır.”maddesinin anayasadan çıkarılması

IV. Maddenin Kanun’un Kabul edilmesi



12.Yeni Türk Devletinin laikleşmesinde etkili olan bu gelişmeler, aşağıdaki
hangi sıraya göre gerçekleştirilmiştir?
 



A) I,II,III ve IV
 

B) I, II, IV ve III

C) I,III,IV ve II
 

D) II,III,IV ve I

E) IV,III,II ve I



CEVAP ANAHTARI
 

1E/2C/3A/4B/5A/6E/7B/8E/9D/10D/11C/12B
 


 


YGS - İnkılap Tarihi Test
Sorular
ı
ve Cevaplar
ı
- 10


( Cumhuriyet Dönemi İnkılap Hareketleri
YGS Konu Testi 10)




1.1924 Anayasası’nda yapılan;
 



I. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi,

II. ”Devletin dini İslam’dır.” Maddesinin anayasadan çıkarılması,

III. seçmen yaşının 18’den 22’ye yükseltilmesi



Şeklindeki değişiklerden hangilerinin, milli egemenlik ilkesinin
güçlenmesini sağladığı savunulabilir?
 



A)Yalnız I
 

B) I ve II
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I,II ve III



2. Yeni Türk Devleti’nin;
 



I. Lozan görüşmeleri sırasında Ermeni Devleti kurulması konusunda taviz
vermemesi,

II. Avrupalı devletlerle ticari ilişkileri güçlendirmesi,

III. Azınlık okulları konusunda Avrupalı devletlerin müdahalelerine karşı
çıkması



Eylemlerinden hangileri, bağımsızlık ilkesine önem verdiğinin göstergesidir?
 



A)Yalnız I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I,II ve III



3.Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası,
 



- Ekonomik alanda liberalizmi (serbest piyasada ekonomisini) savunmuş,

- Dini esaslara saygılı olduğunu belirterek siyasi kazanımı elde etmeye
çalışmıştır.



Buna göre Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasın ile ilgili;
 



I. Laiklik ilkesini zedelemiştir
 

II. Devletçilik ilkesine karşı çıkmıştır

III. Federatif devlet anlayışını benimsemiştir.



Yargılarından hangilerine ulaşılabilir.
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) I,II, ve III



4.Mustafa Kemal’in,
 



1. Halkın görüş ve isteklerinin meclise yansımasını sağlaması,

2. kadınların siyasette söz sahibi yapma,

3. çok partili siyasi hayata geçilmesi sağlama



Yolundaki çalışmalarından hangileri, Demokratik bir ortam oluşturma amacı
taşır?
 



A) Yalnız 1
 

B) Yalnız 2

C) 1 ve 2
 

D) 1 ve 3
 

E) 1,2 ve 3



5.Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisinde ilk olayın
ikincisinin oluşumuna ortam hazırladığı savunulamaz?




A) “Devletin dini İslamdır.” ---- Anayasanın laikleşmesi İfadesinin anayasadan
çıkarılması
 

B) Çok partili hayata geçiş Denemelerinin yapılması ---- Demokratik bir ortamın
oluşturulmak istenmesi

C) Halifeliğin Kaldırılması ---- Ulusal egemenliğin pekiştirilmesi

D) Ordunun siyasetten Uzaklaştırılması ---- Halkın yönetime katılımının
sağlanması

E) Aşar vergisinin kaldırılması ---- Tarımsal üretimin Artması



6.Cumhuriyet Halk Fırkası’nın;
 



- Ekonomide devletçilik

- Sosyal hayatta laiklik



İlkelerinin benimsemesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
söylenebilir?
 



A) Ulusal birliğin tehlikeye girdiği

B) Ekonomik bağımsızlığın sağlandığı

C) Misak-ı Milli’den tavizler verildiği
 

D) Atatürk ilkelerinin partinin politikasının oluşturduğu

E) İnkılâp çalışmalarının yavaşladığı



7.Yeni Türk Devleti 1945 yılına kadar çok partili hayata geçiş denemeleri
yapmış, fakat başarısız olmuştur. Bu durum, yeni Türk Devleti’nde aşağıdaki
kavramlardan hangisinin henüz tam anlamıyla yerleşmediğinin göstergesidir?
 



A) Demokrasi
 

B) Laiklik

C) Bağımsızlık

D) Devletçilik

E) Milliyetçilik



I. Cumhuriyet Halk Fırkası

II. Terakkiperver Cumhuriyet fırkası

III. Serbest Cumhuriyet Fırkası



8.Bu partilerin kuruluş sıralaması, aşağıdakilerden hangisine doğru olarak
verilmiştir?
 



A) I-II-III

B) I-III-II
 

C) II-I-III

D) II-III-I

E) III-II-I



I. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesinin benimsenmesi

II. Güçler birliği ilkesinin kabulü

III. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi



Yukarıda verilenlerden hangileri, 1921 ve 1924 Anayasalarının ortak
özelliğidir?
 



A) Yalnız I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III



10. Yeni Türk Devleti, laikleşme adına ilk adımı aşağıdakilerden hangisiyle
atmıştır?
 



A) Saltanatın hilafetten ayrılarak kaldırılması

B) Cumhuriyetin ilanı

C) Laiklik ilkesinin anayasaya girmesi

D) Halifeliğin kaldırılması

E) Tekke ve zaviyelerin kapatılması



I. Şeyh Sait İsyanı’nın çıkması

II. Menemen Olayı’nın meydana gelmesi

III. Atatürk’e suikast girişiminde bulunulması
 



Yukarıdaki olaylardan hangileri, yeni Türk Devleti’nin oluşturmak istediği
yeni düzeni engellemeye yöneliktir?
 



A) Yalnız I

B) I ve II

C) I ve III

D) II ve III

E) I, II ve III



I. Cumhuriyet’in ilan edilmesi

II. Osmanlı hanedanın yurtdışına çıkarılması

III. Laiklik ilkesinin anayasaya girmesi



Yeni Türk Devleti’nde, yukarıda verilen gelişmeler hangi sıraya göre
gerçekleşmiştir?
 



A) I-II-III

B) I-III-II

C) II-I-III

D) II-III-I

E) III-II-I



13. Yeni Türk Devleti’nde görülen;
 



I. İstiklal Mahkemeleri’nin kurulması,

II. uzun süre çok partili hayata geçilmemesi

III. İç isyanların çıkması



Durumlarından hangileri, TBMM’nin otoritesini artırmış olamaz?
 



A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III



14. Şeyh Sait İsyanı;
 



I. İstiklal Mahkemeleri’nin oluşturulması

II. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurulması,

III. Musul’un elden çıkması



Durumlarından hangileri üzerinde etkili olmamıştır?
 



A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II
 

E) II ve III



CEVAP ANAHTARI
 

1A/2C/3D/4E/5D/6D/7A/8A/9B/10A/11E/12A/13E/14B
 


 


 


YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 9
( Atatürkçü Düşünce Sistemi ve Atatürk
İlkeleri YGS Konu Testi -9)

1. Cumhuriyetin İlanı ile ilgili ;
 

I. Bütün vatandaşların devlet yönetimine katılımının yolunu açmıştır.

II. Saltanatın kaldırılmasına zemin hazırlamıştır.

III. Türk toplumunun gelişmesini ve çağdaşlaşmasını sağlamıştır.



Yargılarından hangileri doğru değildir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



2. Uzun bir süre Türkiye’yi Cumhuriyet Halk Fırkası yönetti. II. Dünya
Savaşı’ndan sonra Batı ülkelerindeki çoğulcu demokrasi Türkiye’de de kabul
görmeye başladı. 1945’te Milli kalkınma Partisi 1946’da Demokrat Parti kuruldu
Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
 



A) Uzun bir süre hükümetin denetlenemediğine
 

B) Demokratik kuralların zamanla yaygınlaştığına
 

C) Yönetimde halkın temsil oranının arttığına
 

D) Ekonamik bağımsızlığın sağlandığına
 

E) TBMM’de farklı siyasal görüşlerin temsil edilmesine olanak tanındığına
 



3.Cumhuriyet Döneminde;
 



I. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
 

II. Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın uygulanması
 

III. Türk Dil Kurumu’nun kurulması



Gibi yenilikler yapılmıştır. Bu yeniliklerin Atatürk ilkeleriyle ilişkisi
aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
 



A) Cumhuriyetçilik - İnkılâpçılık - Halkçılık

B) Laiklik- Devletçilik - Milliyetçilik

C) Halkçılık – Cumhuriyetçilik - Laiklik

D) Devletçilik – İnkılâpçılık - Cumhuriyetçilik

E) İnkılâpçılık – Laiklik – Milliyetçilik



4.İstiklal Marşı Türk ulusunun cesaretini artırmaya vatanın bağımsızlığını
ve bayrağını savunmayı yurda duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. Bu durum
Atatürk ilkelerinden hangisiyle daha çok ilgilidir?
 



A) Cumhuriyetçilik
 

B) Devletçilik
 

C) Halkçılık
 

D) Ulusçuluk
 

E) İnkılâpçılık
 



5. Türkiye’de 1939 yılları arasında ekonomide devletçi bir politika izlendi.
Bu anlayış doğrultusunda çok sayıda fabrika kuruldu. Bu uygulamalara göre,
 



I. Dış alım azalmıştır.

II. Ekonamik bağımsızlık sarsılmıştır.

III. Yeni üretimin önemi artmıştır.



Yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
 



A) Yalnız I
 

B) yalnız II
 

C) yalnız IIII
 

D) I ve III
 

E) II ve III



6. 1924 Anayasası’nda
 



I. Egemenliğin kaynağı millettir.

II. İlköğretim zorunlu ve parasızdır.

III. Her kırk bir erkek seçmen için bir milletvekili seçilir.

IV. Yasama ve yürütme yetkileri TBMM’ye aittir.



Hükümleri yer almıştır. Yukarıdaki anayasa maddelerinden hangileri ‘’ halkçılık
‘’ ilkesiyle çelişmektedir.
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve IV
 

D) I, II ve III
 

E) II, III ve IV



7. I. Medeni Kanun’un kabul edilmesi
 



II. Türk Dil kurumunun kurulması
 

III. Ölçü ve saat birimlerinin değiştirilmesi
 



Cumhuriyet döneminde yapılan bu inkılâplardan hangileri laiklik ilkesiyle
doğrudan ilgilidir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I, II ve III



8. Bu sistemde sadece özel sektör veya devlet yer almaz. Bu ekonomik görüşte
yatırımlar devlet ve özel sektör tarafından gerçekleştirilir. Bu bilgi Atatürk
ilkelerinden hangisiyle ilgilidir?
 



A) Devletçilik
 

B) Ulusçuluk
 

C) Cumhuriyetçilik
 

D) Halkçılık
 

E) İnkılâpçılık



9. Atatürk ilke ve inkılâplarının temel özellikleri arasında
 



I. Kalkınmada aklın ve bilimin rehberliğini esas alma
 

II. Türk kültürünü çağdaş uygarlık düzeyine çıkarma
 

III. Amaca ulaşmak için her yolu uygun görme
 



Durumlarından hangileri yer alır?
 



A) Yalnız I
 

B) yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I,II ve III



10. Yasalar karşısında kimsenin ayrıcalığı yoktur. Mustafa Kemalin bu
sözleri aşağıdaki hangi ilke ile ilgilidir?
 



A) Cumhuriyetçilik
 

B) Halkçılık
 

C) Devletçilik
 

D) Milliyetçilik
 

E) Bağımsızlık
 



11. Halkçılık dayanağı olan ilkeler aşağıdakilerden hangisinde
eşleştirilmiştir?
 



A) İnkılâpçılık-Devletçilik

B) Cumhuriyetçilik-Devletçilik

C) Devletçilik-Milliyetçilik

D) İnkılâpçılık-Laiklik

E) Cumhuriyetçilik-Laiklik



12. Atatürk’ün temel ilkeleri ve onları bütünleyen yardımcı ilkeleri aşağıda
eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi doğru değildir?
 



A) Cumhuriyetçilik-Ulusal egemenlik

B) Devletçilik-Yurtta sulh cihanda sulh

C) İnkılâpçılık-Çağdaşlaşma

D) Laiklik-Bilimsellik ve akılcılık

E) Milliyetçilik-Ulusal birlik ve beraberlik



13. Atatürk savunduğu aşağıdaki ilkelerden hangisini diğerlerinden daha önce
gerçekleştirmeye çalışmıştır?
 



A) Ulusçuluk
 

B) Barışçılık
 

C) bağımsızlık
 

D) inkılâpçılık
 

E) Devletçilik



14. Atatürk savunduğu tüm baskılara rağmen II. Dünya Savaşına katılmayı
reddetmesi aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisine önem verildiğini
göstermektedir?
 



A) Ulusçuluk
 

B) Bağımsızlık
 

C) Halkçılık
 

D) İnkılâpçılık
 

E) Devletçilik



I. Tamamen özgün özellikler taşırlar.

II. Toplumun ihtiyaçlarından doğmuşlardır.

III. Akla ve mantığa ters düşmezler
 



15. Yukarıdakilerden hangileri Atatürk ilkeleriyle ilgili doğru yargılardır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



CEVAP ANAHTARI
 

1B/2C/3E/4D/5D/6B/7A/8A/9C/10B/11B/12B/13C/14B/15E


YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 8
( Atatürkçü Düşünce Sistemi ve Atatürk
İlkeleri YGS Konu Testi -8)
 

I. Eğitimde kız ve erkek çocukları arasında eşitlik sağlanmalıdır.

II. Eğitim yaygınlaştırılmalı ve eğitimde fırsat eşitliğine yer verilmelidir.

III. Eğitimin dili yönetimi ve araçları milli olmalıdır.



1. Bu ilkelerden hangileri doğrudan Halkçılıkla ilgilidir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D)I ve III
 

E) II ve III
 



2. Milliyetçiliğin Türk toplumuna katkıları arasında aşağıdakilerden hangisi
yer almaz?
 



A) Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasını kolaylaştırmıştır.

B) Ulusumuzun iç ve dış tehditler karşısında bütünleşmesini sağlamıştır

C) Azınlık için bağımsızlık hareketlerinde çıkış noktası oluşmuştur

D) Türk halkın vatan ve millet sevgisini artırmıştır.

E) Türk toplumunda milli birlik ve beraberliği güçlendirmiştir.



3.Cumhuriyet Döneminde;
 



I. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
 

II. Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın uygulanması
 

III. Türk Dil Kurumu’nun kurulması



Gibi yenilikler yapılmıştır. Bu yeniliklerin Atatürk ilkeleriyle ilişkisi
aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
 



A) Cumhuriyetçilik - İnkılâpçılık - Halkçılık

B) Laiklik- Devletçilik - Milliyetçilik

C) Halkçılık – Cumhuriyetçilik - Laiklik

D) Devletçilik – İnkılâpçılık - Cumhuriyetçilik

E) İnkılâpçılık – Laiklik – Milliyetçilik



4. Atatürk’ün ‘’Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’’ sözü aşağıdaki ilkelerden
en çok hangisiyle ilgilidir?
 



A) Laiklik
 

B) Milliyetçilik
 

C) Devletçilik
 

D) Cumhuriyetçilik
 

E) Halkçılık
 



I.Birbirini tamamlayıcı nitelikler taşıması
 

II. Çağdaşlaşmayı hedef alması
 

III. Akıl ve bilime dayanması
 



5. Bu özelliklerden hangileri Atatürk ilkeleriyle ilgilidir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



6. Halkçılık ilkesi halkın yararına olan girişim veya gelişmelerden yanadır.
Buna göre;
 



I. Çiftçiye ucuz mazot verilmesi
 

II. Aşar vergisinin kaldırılması
 

III. Soyadı Kanununun çıkarılması
 

gelişmelerinden hangileri halkçılık ilkesine uygundur?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



7. Atatürk’ün Türk toplumuna getirdiği Halkçılık kavramında aşağıdakilerden
hangisi yer almaz?
 



A) Hukukun üstünlüğü ilkesi
 

B) sınıf ve zümre ayrımının reddedilmesi

C) Seçimlere tek partili katılımın örgütlenmesi

D) toplumsal barışın korunması
 

E) toplumda üstünlük ifade eden unvanların yasaklanması
 



8. Atatürk inkılâplarını dayandığı ilkelerden bazıları şunlardır.
 



- Ulusal birlik ve beraberlik sağlanmalıdır.

- ülke çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırılmalıdır.

- din ve vicdan özgürlüğü kısıtlanmamalıdır.

- egemenlik ulusa ait olmalıdır.



Bu bilgilerde Atatürk’ün ilkelerinden hangisi üzerinde durulmamıştır?



A) Devletçilik
 

B) Cumhuriyetçilik
 

C) İnkılâpçılık
 

D) Milliyetçilik
 

E) Laiklik
 



9. Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk adlı eserinde
 



I. Türk Devletinin kurulması
 

II. Kadınlara siyasi ve medeni hakların verilmesi
 

III. türkiyenin II. Dünya savaşındaki politikası
 



Konularından hangilerine değinilmiş olamaz?
 



A) yalnız I
 

B) yalnız II
 

C) yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III
 



10. Halkçılık ilkesi aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangilerinin doğal
sonucudur?
 



A) Cumhuriyetçilik-Devletçilik

B) Milliyetçilik-Cumhuriyetçilik

C) Laiklik-İnkılâpçılık

D) Milliyetçilik-Devletçilik

E) Medeniyetçilik-Bilimsellik
 



11.Türkiye’de devletçilik ilkesinin benimsemesinde aşağıdakilerden
hangisinin önemli bir gerekçe olduğu söylenemez?
 



A) Özel sektörde yeterli sermaye birikiminin olmaması

B) Teşviki sanayi kanununa beklenen ilginin gösterilmemesi

C) ülkedeki üretimin temel ihtiyaçları karşılayamayacak kadar zayıf olması
 

D) yabancı sermayenin ülkeye girişinin engellenmek istenmesi
 

E) toplumun zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması düşüncesi
 



12. Haksızlığa uğrayan her vatandaş yasalar doğrultusunda hakkını
arayabilir. Bu anlayış Atatürk ilkelerinden hangisiyle doğrudan ilişkilidir?




A) Laiklik
 

B) Cumhuriyetçilik
 

C) Devletçilik
 

D) Milliyetçilik
 

E) Halkçılık
 



13. Atatürk’ün devletçilik ilkesini uygulamak istemesinde;
 



I. Özel mülkiyeti sınırlandırmak
 

II. Önemli ve büyük yatırımları devlet eliyle gerçekleştirmek
 

III. Dış sermayenin ülkeye yatırım yapmasını engellemek



Durumlarından hangileri yer almaz?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve III
 

E) II ve III



14. Aşağıdaki yargılardan hangisi Atatürk’ün Cumhuriyetçilik ilkesi için
söylenemez?
 



A) Yönetim ulusa aittir.

B) Temel ilke seçimidir.

C) Totaliter yönetimlerle bağdaşmaz
 

D) Veraset ilkesine karşı çıkar
 

E) İkili yönetimi öngörür.



15. Bir ülkede demokrasinin gerçekleştirilmesi için öncelikli olarak
bulunması gereken koşullar aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?




A) Milliyetçilik ve medeniyetçilik
 

B) Bağımsızlık ve ulusal egemenlik
 

C) Bilimsellik ve ulusçuluk
 

D) Ulusal egemenlik ve devletçilik

E) Milliyetçilik ve devletçilik
 



CEVAP ANAHTARI

1C/2C/3B/4A/5E/6E/7C/8A/9C/10B/11D/12E/13D/14E/15B


YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 7
( Atatürkçü Düşünce Sistemi ve Atatürk
İlkeleri YGS Konu Testi -7)




I. TBMM’nin açılması
 

II. Saltanatın kaldırılması
 

III. Mecliste tek partinin olması
 



1. Yukarıdaki gelişmelerden hangilerinin Cumhuriyetçi ilk anlayışını
güçlendirdiği söylenemez?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I, II ve III



2. Atatürk Milliyetçiliğiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
söylenemez?
 



A) İnsancıl ve barışçıdır
 

B) Laiktir
 

C) Irkçıdır
 

D) Bütünleyicidir
 

E) Kültürel birliği savunur



3. Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikada temel aldığı ilkeler
aşağıdakilerden hangisine verilmiştir?
 



A) Devletçilik-Halkçılık

B) Bağımsızlık-Barışçılık

C) Barışçılık-Devletçilik

D) Bağımsızlık-Halkçılık

E) Cumhuriyetçilik-Laiklik



4.’’ Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize öğrenim sırasında her şeyden
önce Türkiye’nin bağımsızlığına kendi benliğine ve milli yapısına düşman olan
bütün unsurlarla mücadele etmek gereği öğretilmelidir.” Atatürk bu sözüyle
eğitim politikasının aşağıdaki ilkelerden hangisine dayandırılmasını
istemiştir?
 



A) Milliyetçilik
 

B) Devletçilik
 

C) Cumhuriyetçilik
 

D) Halkçılık
 

E) Laiklik



5. I. Eğitimin ücretsiz olması ve tüm halka fırsat eşitliğinin verilmesi



II. Tarımsal alanda köylünün durumunu düzeltme çalışmaları yapılması
 

III. Tıp alanında, halkın sağlığıyla ilgili düzenlemelere gidilmesi
 



Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen yukarıdaki çalışmalardan
hangileri halkçılık ilkesi ile ilgilidir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve III
 

D) I ve III
 

E) I, II ve IIII



6. Atatürk devletçilik ilkesinin Türk toplumuna sağladığı yararlar arasında
aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
 



A) Planlı ekonominin uygulanmaya başlanması
 

B) Ekonomik kalkınmada bölgeler arasındaki farklılığın giderilmesi
 

C) Aşar Vergisi’nin kaldırılması

D) Devlet eliyle önemli yatırımlar gerçekleştirilmesi
 

E) Halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması
 



7. Demokratik ülkelerde otoritenin kaynağı millet egemenliğidir.Bu kaynak
gücünü milletten alır millet yararına çalışır.Milletin varlığını ve geleceğini
güvence altına alır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi ulusal egemenlik
anlayışıyla çelişen bir uygulamadır?
 



A) Halka hak ve özgürlüklerini kullanma fırsatı tanınması

B) Muhalefetin güçlenmesine imkân verilmemesi
 

C) halkın yönetimde söz sahibi olması

D) yöneticilerin yetkilerinin kanunlarla belirlenmesi
 

E) Yöneticilerin halkın yararına çalışmalar yapması



I. Milliyetçilik
 

II. Devletçilik
 

III. Cumhuriyetçilik



8. Cumhuriyet döneminde yabancıların elindeki demir yolları ve liman
işletmelerinin satın ve devlet tarafından işletilmesi yukarıda verilen
ilkelerden hangileriyle ilgilidir?
 



A) yalnız II
 

B) yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) II ve III
 



9. ‘’ En büyük gerçekler ve ilerleyişler düşüncelerin serbestçe ortaya
konması karşılıklı aktarılması ile meydana gelir ve yükselir.’’Atatürk’ün bu
sözüne;
 



I. Özgürlükçü bir anlayışın benimsenmesi
 

II. Demek kurma ve toplanma hakkı tanınması
 

III. Çok partili hayata geçilmesi
 



Durumlarından hangileri uygun düşer?
 



Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



10. Laiklik din ile devlet işlerinin birbirimden ayrılması dinin bireyler
tarafından özgürce yaşanmasıdır. Buna göre,
 



I. Şer’iye Vekâletinin kaldırılması
 

II. Medreselerin kapatılması
 

III. Patrikhanenin elinden dünyevi yetkilerinin alınması
 



Durumlarından hangileri yukarıdaki verilen yargıya uygun düşmektedir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I, II ve III



11. Atatürkçü düşünce sisteminin aşağıdaki özelliklerden hangisini öncelikli
olarak yansıtmaktadır?
 



A) İlerleme ve yeniliklere açık olma
 

B) Ulusçu politikalara ağırlık verme
 

C) Halk iradesini savunma
 

D) Hukuk birliğini sağlama
 

E) Eğitimde fırsat eşitliği tanıma



12. Halifeliğin kaldırılması,
 



I. Ulusçuluk

II. Devletçilik
 

III. Laiklik
 



İlkelerinden hangilerinin uygulanmasını kolaylaştırmıştır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



13. Atatürkçü düşünce sisteminde inkılâpçılık yalnızca yapılan inkılapları
korumakla yetinmeyip aklın bilimin ve teknolojinin yol göstericiliğine dayalı
gerekli atılımları yaparak çağdaşlaşmayı öngörür. Bu anlayış aşağıdaki
yargılardan hangisi ile çelişmektedir?
 



A) Toplumsal gelişme değişmez kurallar çerçevesinde olmalıdır

B) Atatürkçü düşünce sistemi dinamik bir yapıdadır.

C) Yenilikler bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre gerçekleştirilmelidir

D) Toplum yaşayan bir varlık olarak yenileşmeye ve gelişmeye açık olmalıdır

E) İnkılâpçılık yalnızca yapılan inkılâpları korumak değildir.



CEVAP ANAHTARI

1C/2C/3B/4A/5E/6C/7B/8C/9E/10E/11A/12D/13A
 

YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 6
( Türkiye Cumhuriyeti’nin Dış Politikası
ve II. Dünya Savaşı - YGS Konu Testi -6)




1. Aşağıdaki şehirdekilerden hangilerine atom bombasının atılması II. Dünya
Savaşı’nın sona ermesini sağlamıştır?
 



A) Berlin-Roma
 

B) Roma-Napoli

C) Nagazaki-Tokyo

D) Tokyo-Hiroşima

E) Hiroşima-Nagazaki



2. II. Dünya Savaşı’na katılan aşağıdaki Mivher Devletlerden hangisiyle savaş
sonrası herhangi bir antlaşma yapılmamıştır?
 



A) İtalya
 

B) Almanya
 

C) Japonya
 

D) Macaristan
 

E) Romanya
 



3. I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin
koşullarına karşı çıkılması, II. Dünya savaşı’nın başlamasında etkili olmuştur?
 



A) Nöyyi
 

B) Sen-Jermen
 

C) Versay
 

D) Sevr
 

E) Triyanon
 



4. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’nın siyasi sonuçları arasında
gösterilemez?
 



A) faşizm ve nazizm gibi akımların yayılmasının önlenmesi

B) emperyalizm karıştı hareketlerin güçlenmesi

C) Avrupa ve Asyada sınırların değişmesi
 

D) uluslararası para fonu (IMF) nun kurulması
 

E) Birleşmiş Milletler Teşkilatının kurulması
 



5. II. Dünya savaşı sırasında ülkenin uğradığı tahribatın ve ölen sivillerin
sayısının I. Dünya Savaşındakine oranla çok daha fazla olduğu görülür. Bu
durumda:
 



I. Dünya nüfusunun artması
 

II. Silah teknolojisinin gelişmesi

III. Cephe savaşı taktiğinin önemini yitirmesi

özelliklerinden hangilerinin neden olduğu söylenebilir?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve III
 

D) II ve II
 

E) I, II ve III



6. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan devletlerden
biridir?
 



A) Romanya
 

B) Bulgaristan
 

C) İsrail
 

D) Japonya
 

E) Yunanistan



7. Aşağıdakilerden hangisinin II. Dünya Savaşı’nın yol açtığı gelişmelerden
biri olduğu söylenemez?
 



A) Nato’nun kurulması
 

B) Bolşeviklerin Rusya’da iktidara gelmesi
 

C) Almanya’nın doğu-batı şeklinde ikiye ayrılması
 

D) İngilizlerin Mısırın bağımsızlığını tanıması

E) Filistinde bir Yahudi devleti kurulmasının kararlaştırılması
 



8. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan siyasi
gelişmelerden biri değildir?
 



A) Soğuk savaş döneminin başlaması

B) Doğu Avrupada komünist yayımcılığının güçlenmesi
 

C) İtalyada faşist yönetimin iktidara gelmesi
 

D) Marshall Planı’nın uygulamaya konulması
 

E) Eisenhower Doktrini’nin yayınlanması
 



9. I. Dünya Savaşının ardından yeni bir dünya savaşını engellemek amacıyla
uluslararası birliktelikler kurulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu
birlikteliklerden değildir?
 



A) Milletler cemiyeti

B) Locarno Paktı
 

C) Kuzek Atlantik Paktı
 

D) Kellogg-Briand Paktı
 

E) Sadabat Paktı
 



10. II. Dünya Savaşı sonrası ABD’nin Marshall yardımı planı aşağıdakilerden
hangisine karşı bir önlem niteliği taşımaktadır?
 



A) Sovyetler Birliğinin güçlenmesine

B) Japonyanın güçlenmesine
 

C) NBC silahlarının kullanılmasına
 

D) İngilizlerin Mısıra yerleşmesine
 

E) Almanya’nın birleştirilmesine
 



11. Aşağıdakilerden hangisi II. Dunya Savaşı sırasında yaşanan gelişmelerden
biri değildir?
 



A) Normandiya Çıkarması
 

B) Pearl Harbor Baskını
 

C) Kanal Cephesi’nin açılması
 

D) Japon şehirlerinin bonbalanması
 

E) Yahudilere soykırım uygulanması
 



12. Türkiye II. Dünya Savaşı’na katılmasına rağmen büyük sorun ve
sıkıntılarla dolu bir dönem geçirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumla
ilgili bir gelişme değildir?
 



A) Çalışabilir nüfusun silah altında tutulması
 

B) Askeri yatırımların diğer yatırımları önlemesi
 

C) Sanayileşme Çabalarının duraklama dönemine girilmesi
 

D) Savaş stokları nedeniyle mal darlığı yaşanması
 

E) Bazı bilim adamlarının Türkiye’ye sığınması
 



13. Atatürk II. Dünya Savaşı öncesi söylediği ‘’ Eğer savaş bir bomba
patlaması gibi birdenbire çıkarsa uluslar savaşsa engel olmak için silahlı
direnişi ve parasal güçlerini saldırgana karşı birleştirmekte
duraksamamalıdır.’’ Sözleri ile hangi devletleri kastetmiştir?
 



A) Almanya-ABD

B) Almanya-İngiltere
 

C) Almanya-İtalya

D) Rusya-Almanya

E) İngiltere-Fransa
 



I. Adana Görüşmesi
 

II. Kahire Konferansı
 

III. Yalta Konferansı
 



14. Yukarıdakilerden hangilerinde Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’na katılma ve
askeri yardım konuları ele alınmıştır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I ve III



15. II. Dünya Savaşı sırasında 2 Aralık 1943’de toplanan Kahire
Konferansının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Kuzey Afrika’yı savaş alanı dışına bırakmak
 

B) Türkiye’nin savaşa katılmasını sağlamak
 

C) Alman Kökenli bilim adamlarını Türkiye’den uzaklaştırmak
 

D) İsrail Devleti’nin kurulacağı toprakları belirlemek
 

E) Türkiye’ye yapılacak yardımların miktarını belirtmek



16. Türkiye II. Dünya Savaşı’nın Son günlerinde aşağıdakilerden hangileri
ile diplomatik ilişkilerini askıya almıştır?
 



A) Almanya-Japonya
 

B) Almanya-İsrail
 

C) Rusya-Almanya

D) Rusya-İtalya
 

E) İtalya-Rusya



CEVAP ANAHTARI

1E/2B/3C/4D/5D/6C/7B/8C/9C/10A/11C/12E/13C/14D/15B/16A
YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 5
(Türkiye Cumhuriyeti’nin Dış Politikası ve
II. Dünya Savaşı - YGS Konu Testi -5)


1. Dünya savaşından sonra dünya barışını korumak amacıyla oluşturulan
uluslararası kuruluşların sayısının artmasında bu savaşın;
 
I. Çok sayıda sivil askerlerin ölümüne neden olması
 

II. Katılan ülkelere ekonomik alanda büyük zarar vermesi
 

III. NBC silahlarına hedef olan bölgelerdeki tahribatın halen devam etmesi
 
sonuçlarından hangileri etkilidir?
 
A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III
 



2. 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre;
 



-Boğazlar Komisyonu kaldırılarak komisyonun görev ve yetkileri Türk Devleti’ne bırakıldı
 

-Boğazlarda Türk Devleti’ne asker bulundurma ve askeri tesis kurma hakkı
tanındı



Bu kararlara göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
 



A) Türk Devleti’nin Egemenliğinin güçlendiğine
 

B) Türkiye’nin uluslararası ittifaklara gittiğine
 

C) Tarım reformunun başladığına
 

D) Deniz ticaretinin öneminin arttığına
 

E) Azınlık sorununun çözümlendiğine
 



3. Uzun bir süre Türkiye’yi Cumhuriyet Halk Fırkası yönetti. II. Dünya
Savaşı’ndan sonra Batı ülkelerindeki çoğulcu demokrasi Türkiye’de de kabul görmeye
başladı. 1945’te Milli kalkınma Partisi 1946’da Demokrat Parti kuruldu. Bu
bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
 



A) Uzun bir süre hükümetin denetlenemediğine
 

B) Demokratik kuralların zamanla yaygınlaştığına
 

C) Yönetimde halkın temsil oranının arttığına
 

D) Ekonamik bağımsızlığın sağlandığına
 

E) TBMM’de farklı siyasal görüşlerin temsil edilmesine olanak tanındığına
 



4. Ankara Antlaşmasının en olumsuz özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Musul’da yaşayan Türklerin haklarının belirtilmemesi

B) İngilizlerin bölgede gücünün artması
 

C) Misakımilli sınırlarının bütünlüğünün sağlanamaması
 

D) Doğu sınırında sorunların artmasına zemin hazırlanması
 

E) Petrol gelirlerinde Türkiye’ye yeterli hak tanınmaması
 



5. Türkiye, Romanya, Yugoslavya ve Yunanistan arasında imzalanan Balkan
Antantı’nı dağılmasında
 



I. II. Dünya savaşının başlaması
 

II. Boğazların yönetiminin Türklere verilmesi

III. Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs sorununun çıkması
 



durumlarından hangileri etkili olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



6. Boğazlar sorununun Misak-ı Milliye göre çözümlenmesinde ve Hatay’ın
oylaması ile anavatana katılmasında,




I. Demokratik haklara saygı duyulması,

II. II. Dünya Savaşı tehlikesinin yayılması
 

III. Akılcı dış politika stratejisi izlenmesi
 



durumlarından hangileri etkili olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



7. Atatürk’ü bu ittifaka yönelten gelişmeler arasında,
 



I. Rusya’nın Türkiye üzerinde yayılmacı emellerinin olması
 

II. İtalya ve Almanya’nın yayılımcı politikalar izlemesi
 

III. Bulgaristan’ın Balkan Antanı’na katılmaması
 



durumlarından hangileri yer almaz?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



8. Türkiye Cumhuriyeti’nin komşularına ve diğer dünya devletlerine karşı
izlediği barışçı politikaların örnekleri aşağıda verilmiştir. Bu gelişmelerden
hangisinin, Atatürk döneminde ortaya çıktığı söylenemez?
 



A) Balkan Antantı’nın kurulması
 

B) Milletler Cemiyeti’ne üye olması

C) Sadabat Paktı’nın kurulması

D) Kıbrıs sorununun başlaması
 

E) Boğazların yönetiminin devralınması
 



9. Montrö Boğazlar Sözleşmesinin,
 



I. Lozan’da kurulan Boğazlar Komisyonu kaldırılacaktır.

II. Türkiye savaşa girer veya savaş tehlikesiyle karşılaşırsa Boğazları
istediği gibi açıp kapayacaktır.

IV. Türkiye Boğazların iki yakasına da asker yerleştirilebilecektir.



Maddelerinden hangileri Türkiye Cumhuriyeti’nin Boğazlarda askeri üstünlük
sağladığının kanıtıdır?
 



A) I ve II
 

B) I ve III
 

C) II ve III
 

D) II ve IV
 

E) I, II ve IV



10. Türkiye’nin Milletler Cemiyetinin Musul’u Irak’a bırakması kararına
tepki gösterip yeni bir askeri harekat seçeneğini gündeme getirmesi,
İngiltere’yi aşağıdaki politikalardan hangisine yöneltmiştir?
 



A) Şeyh Sait Ayaklanmasına destek verme
 

B) Kıbrıs’ı işgal etme
 

C) Hatay’ı Türkiye’ye verme
 

D) Boğazlar Komisyonu’nu kaldırma

E) Silah ambargosu uygulama
 



11. Türkiye ile Yunanistan arasında Lozan sonrasında ilişkiler kurulduğuna,
 



I. Nüfus mübadelesinin karara bağlanması

II. Yunan başbakanın Türkiye’yi ziyaret etmesi
 

III. Balkan Antantı’nın kurulması
 

durumlarından hangileri kanıt gösterebilir?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I, II ve III



12. Lozan Konferansı’nda tartışma konusu olan,
 



I. Nüfus mübadelesi
 

II. Irak sınırı
 

III. Yabancı okullar
 



Konularından hangileri Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasında yeniden
gündeme gelmiştir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I, II ve III
 



13. Birleşmiş milletler teşkilatının üyesi olan Türkiye’nin;
 



I. Yurtta barış, cihanda barış ilkesinin uygulaması,

II. Kore Savaşı’na katılması
 

III. Bosna’ya asker göndermesi
 



durumlarından hangileri Birleşmiş Milletler’in politikasına uygun olduğunu
gösterir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



CEVAP ANAHTARI

1E/2A/3D/4C/5A/6E/7C/8D/9D/10A/11E/12E/13E

YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 4
(Türkiye Cumhuriyeti’nin Dış Politikası ve
II. Dünya Savaşı – YGS Konu Testi- 4)
 



1. ‘’Yurtta sulh cihanda sulh’’ politikasını benimseyen Türkiye’nin
Milletler Cemiyeti’ne üye olmasında Cemiyetin;
 



I. Musul’un Irak’a bırakılmasını istemesi
 

II. Yunanistan ile yaşanan nüfus değişimi sorununda Türk Hükümeti’ni
desteklememesi

III. Saldırgan devletlere karşı bir güç olarak görülmesi
 



Durumlarından hangileri etkili olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I,II ve III



2. Misakimilli kararlarına aykırı olarak çözümlenen Musul sorununa Türkiye
Cumhuriyeti’nin çok fazla tekpi göstermemesinde,
 



I. Milletler cemiyetinden çekinilmesi

II. İç politikada karışıklıkların yaşanması

III. Hatay sorununun ortaya çıkması
 



Durumlarından hangileri etkili olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



3. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin dış siyasetinde krizlere
yol açmadan gerçekleştirilebilmiştir?
 



A) Boğazlar komisyonunun görevini sonlandırması

B) Yunanistan ile nüfus değişimi sorununun çözülmesi
 

C) hatay’ın Türkiyeye ilhak edilmesi

D) Milletler cemiyetine üye olunması
 

E) Irak sınırı musul sorununun çözülmesi



4. Kurtuluş Savaşı sırasında TBMM’nin dış politikası, Misakımilli
doğrultusunda ulusal bağımsızlığı sağlamaktı. Buna göre;
 



I. Irak sınırı
 

II. Hatay sorunu
 

III. Boğazlar sorunu



Konularından hangileri, II. Dünya Savaşı öncesinde Misakımilli politikasına
uygun olarak çözümlenmiştir?
 



A) Yalnız II
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) II ve III



5. Montrö Boğazlar Sözleşmesi görüşmeleri sırasında Sovyet Rusya, Boğazlar
yönetiminin Lozan Antlaşması’na göre yürütülmesini istemiştir. Oysaki Sovyet
Rusya’nın Lozan görüşmelerinde, Boğazların yönetiminin Türkiye’ye bırakılmasını
istediği bilinmektedir. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
 



A) Boğazlarla ilgili kararlar Rusların istekleri doğrultusunda alınmıştır.

B) Rusya tutarlı bir dış politika izlememektedir.

C) Türk-Rus dostluğu eski gücünu kaybetmiştir.

D) Boğazlar komisyonunun kaldırılması Rusya’nın çıkarlarına aykırıdır.

E) Boğazlar uluslararası stratejik önemini korumaktadır.



I. Nüfus mübadelesi

II. Ege adalarının silahsızlandırılması

III. Balkan antantı kurulması
 



6. Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen yukarıda ki gelişmelerden
hangileri Yunanistan’la olan sorunlardan kaynaklanmıştır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



7. Atatürk’ün balkan antantı ve sadabat paktının kurulmasını sağlamasında
 



I. Türkiyeyi o dönemdeki savaş rüzgarlarından korumak
 

II. Hızlı silahlanma ve bloklaşmaya karşı ulusal güvenliği sağlamak

III. Misakimillisınırlarına ulaşmak



Amaçlarından hangileri yer almaktadır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



I. Milletler cemiyeti
 

II. Kuzey Atlantik Paktı

III. Birleşmiş Milletler
 

IV. Avruğa Birliği
 



8. Türkiye, Atatürk döneminde yukarıdaki kuruluşlardan hangilerine üye
olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) I ve II
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve IV



9. Musul sorunu Türkiye ve İngiltere arasında çözümlenemeyince, anlaşmazlık
Milletler Cemiyeti’ne götürüldü. Bölge halkının çoğunluğu Türk olmasına rağmen
bölge Irak’a bırakıldı. Türkiye aleyhine bir karar almasında;
 



I. Cemiyetin siyasi yönlendirmelere hareket etmesi,

II. Bölge halkının Müslüman topluluklardan oluşması,

III. İngiltere’nin önemli petrol yataklarını terk etmek istememesi
 

durumlarından hangileri etkili olmuştur?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) II ve III
 



10. Lozan Barış Konferansında görüşülen aşağıdaki konulardan hangisinde
Türkiye Cumhuriyetinin egemenlik haklarını zedeleyici özellik bulunmaktadır?
 



A) Kapitülasyonlar
 

B) Trakya sınırı

C) Dış borçlar
 

D) Boğazlar
 

E) Savaş tazminatları



11. 20 Temmuz 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin yapılması,
 



I. Düyun-u Umumiye
 

II. Boğazlar Komisyonu
 

III. Türk Gümrük Teşkilatı



Kurumlarından hangilerinin kaldırılmasına neden olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



12. II. Dünya Savaşında ölen on milyona yakın insan %48’ini sivil halk
oluşturmuştur. Bu durumda ortaya çıkmasında,
 



I. NBC silahlarının kullanılması,

II. Uçak tekniğinde ilerlemeler sağlanması
 

III. Sivil savunma teşkilatları’nın kurulması



Gelişmelerinden hangileri etkili olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



13 II. Dünya savaşı sonrasında dünya barışının devamı ve uluslararası
sorunların barışçı yollarla çözülmesi amacıyla oluşturulan Türkiye’nin de
içinde yer aldığı kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Milletler cemiyeti

B) NATO
 

C) Varşova Paktı
 

D) Birleşmiş milletler
 

E) Sadabat Paktı
 



CEVAP ANAHTARI

1B/2B/3D/4E/5A/6D/7C/8A/9D/10D/11B/12C/13D


 


 YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 3
(Barışın Sağlanması ve Cumhuriyet Dönemi -
YGS Konu Testi- 3)


1. TBMM, Erkan-ı Harbiye ve Ummiye Vekâleti’ni kaldırarak Genelkurmay Başkanlığının
hükümet ve siyaset dışı çıkmasını sağladı. TBMM bu kararıyla;
 
I. Demokrasi geliştirme,

II askeri gücün egemenliğine müdahalesine engel olma,

III. Askeri yatırmları artırma
 



Durumlarından hangilerini hedeflemiş olamaz?
 



A) Yalnız II
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) II ve III



2. 3 Mart 1924 günü TBMM’de kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla;
 



I. Eğitim öğretimde birlik sağlama,

II. Eğitimde fırsat eşitliği yaratma,

III. Laik ve milli eğitim teşkilarlarının kurulmasını sağlama
 



Oluşumlarından hangileri gerçekleştirilmek istenmiştir?
 



A) Yalnız I
 

B) I ve II
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



3. Lozan Barış Görüşmelerinde gündeme gelen;
 



I. Irak sınırı

II. Nüfus mübadelesi
 

III. Partikhane’nin durumu
 



Konularından hangileri doğrudan İngiltere ile Türkiye arasındaki
sorunlardır?




A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I ve III



4. Cumhuriyet döneminde çok partili demokratik hayata geçişin gecikmesinde
aşağıdaki olaylardan hangisinin etkisi olmamıştır?
 



A) halifeliğin kaldırılması
 

B) Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılması
 

C) Şeyh Sait İsyanı’nın çıkması

D) Menemen İsyanı’nın çıkması

E) Toplumun siyasi olgunluğa ulaşmaması
 



5. Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti ilan etme nedenleri arasında aşağıdakilerden
hangisi yer almaz?
 



A) Saltanatın kaldırılmasıyla devlet devlet başkanlığı bunalımının doğması

B) Lozan Antlaşması’ndan sonra TBMM’nin yeni hükümeti kuramaması

C) Halk egemenliğe dayalı bir rejim kurmanın amaçlanması
 

D) Dünya devletleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olmanın amaçlanması
 

E) Türkiye’nin de çağdaş bir rejimle yönetilme istenmesi



6. M.Kemal sözünü geçirebildiği komutanların milletvekilliğinden
ayrılmalarını istemiş ve bu komutanların ordudaki görevlerinin başına
dönmelerini sağlamıştır. Bazı komutanlar ise askerlik mesleğinden istifa etmiş
ve milletvekili olarak ülkeye hizmet etmişlerdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında
böyle bir uygulama içine girilmesiyle
 



I. Orduyu siyasetten uzak tutma
 

II. Siyasi otoritenin üzerinde askeri baskını kurulmasını engelleme
 

III. Ulusal idarenin meclise tam olarak yansımasını sağlama
 



Amaçlarından hangilerinin gerçekleştirmek istendiği savunulabilir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



7. Türkiye’de 1946 yılına kadar milletvekili seçimlerine yalnız Cumhuriyet
Halk Partisi’nin katılmasına izin verilmesi,
 



I. inkılapların yapılması

II. Muhalefet görevinin yerine getirilmesi

III. seçimlerin yapılması

IV. Hükümetlerin kurulması
 



Durumlarından hangilerinin gerçekleşmesini zorlaştırmıştır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) II ve III
 

D) II ve IV
 

E) I, II ve IV



8. Türk İnkılâbı, Osmanlı Devleti’nin yıkılışı ve ülkemizin işgale
uğramasının zorunlu bir sonucu olarak ortaya çıkan bir diriliş hareketidir. Bu
durum, Türk İnkılabının;




I. Batılılaşma hareketi olması,

II. Milli bağımsızlığı amaç edinmesi
 

III. Uzun bir hazırlık aşamasının olmaması
 



Özelliklerinden hangisi oluşmasında belirleyici olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



9. Saltanatın Kaldırılması, aşağıdakilerden hangisinin bir gereği olarak
 gerçekleştirilmiştir? 



A) Ulusal bağımsızlığın
 

B) Laiklik ilkesinin

C) ulusal egemenliğin

D) halifeliğin kaldırılmasının

E) Demokratik anlayışın



10. 1929 Dünya Ekonami bunalımı Türkiye’de;
 



I. Ekonamik önemler alınması,

II. Yeni bir muhalefet partisinin kurulması,

III. Ekonamik bağımsızlığın taviz verilmesi
 



Durumlarından hangilerinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) I, II ve III



11. 1924 Anayasası ile ilgili;
 



I. Seçme ve seçilme hakkı sadece erkekler tarafından kullanılır.
 

II. Yasama, yürütme ve yargı yetkisi meclisin kontrolündedir.

III. Devletin dini İslam, dili Türkçedir.



Maddelerinden hangileri, siyasi eşitlik ilkesine aykırıdır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



12. Türkiye Cumhuriyeti’nde çok partili döneme geçiş denemesi Terakkiperver
Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasıyla başlamıştır. Bu gelişmenin Türkiye
Cumhuriyeti’nde,
 



I. Halka siyasi hakkı sunulması

II. İktidarın denetlenebilmesi
 

III. Birden fazla partiyle seçim yapılması
 



Durumlarından hangilerine yönelik olduğu söylenebilir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



13. Şeyh Sait İsyanı’nın çıkmasında, İngiltere ile yaşanan Musul Sorunu da
etkilidir.

Buna göre, Şeyh Sait İsyanı’nın Menemen Olayı’ndan ayıran özellikler arasında,
 



I. Rejime karşıtı olması

II. Dış güçlerce desteklenmesi
 

III. Demokrasinin gelişimini engellemesi
 



Durumlarından hangileri yer alır?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve III
 

E) II ve III



14. Tanım: İnkılâp, bir ülkedeki mevcut sistemin zor kullanılarak tamamen
değiştirilmesidir. Bu tanım dikkate alındığında, inkılâplar sonucunda
aşağıdakilerden hangisinin değişmesi beklenemez?
 



A) Etnik yapının
 

B) Sosyal kurumların
 

C) Eğitim kurumlarının

D) Hukuk sisteminin

E) Egemenlik anlayışının
 



CEVAP ANAHTARI

1B/2E/3A/4A/5D/6E/7B/8D/9C/10D/11A/12E/13B/14A


YGS - İnkılap Tarihi Test Soruları ve Cevapları- 2
(Barışın Sağlanması ve Cumhuriyet Dönemi -
YGS Konu Testi- 2)


1. Halifeliğin hep aynı soya mensup kişilerce yürütülmesi ve halifenin bu
görevinde ölene kadar kalabilmesi, halifeliğin kaldırılmasının aşağıdaki
nedenlerinin hangisiyle daha çok ilgilidir?
 



A) Ulusal egemenliği pekiştirmek
 

B) Ümmetçilik anlayışına son vermek
 

C) Hukuk devleti özelliğini artırmak
 

D) Güçler ayrılığı prensibini uygulamak
 

E) Arap dünyasında yaşanabilecek sorunların önüne geçmek
 



2. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın halifeliğin kaldırılmasına
tepkilerin olduğu bir dönemde, ‘’partimiz dine saygılı olma ve zorlama yapmama
prensibini savunmaktadır.’’ İfadesini kullanması;
 



I. Rejim karşıtı ayaklanmaların çıkması,

II. Dini istismar eden grupların oluşması,

III. Laik devlet rejiminin tehlikeye girmesi
 



Sorunlarından hangilerinin doğmasına neden olmuştur?
 



A) Yalnız II
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



3. ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin yapısının ruhu kayıtsız ve koşulsuz ulusal
egemenliktir.’’ Atatürk’ün bu düşüncesiyle, aşağıdakilerden hangisi arasında
bir ilişki kurulabilir?
 



A) Yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin tek elde toplanması
 

B) Milletvekilleri ve belediye başkanlarının halk tarafından seçilmesi
 

C) Meclis hükümeti sisteminden kabine hükümetisistemine geçilmesi
 

D) İstiklal Mahkemeleri’nin kurulması
 

E) Türk kadınına medeni hakların verilmesi
 



4. Aşağıdaki şehirlerin hangisi Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndaki diplomatik
başarıyla, savaş yapılmadan düşman işgalinden kurtarılmıştır?
 



A) Maraş
 

B) İzmir
 

C) Antalya
 

D) Kars
 

E) Edirne
 



I. Meriç ırmağı sınır olacaktır. ----- Türk – Yunan sınırı çizilmiştir.
 

II. Türk – Yunan kuvvetleri arasındaki savaş sona erecektir. ----- Milli
Mücadele’nin sıcak savaş dönemi sona ermiştir.

III. Doğu Trakya’dan Yunan birlikleri çekilecektir. ----- Düzenli ordu Doğu
Trakya’da Yunanistan’ı yenmiştir.



5. Mudanya Ateşkes Antlaşması’nda yer alan maddeler ve bu maddelerin
özellikleri ile ilgili yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



6. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün ulusal egemenlik anlayışını
güçlendirecek özellikte bir gelişme değildir?
 



A) TBMM’nin açılması
 

B) Saltanatın kaldırılması
 

C) Cumhuriyetin ilan edilmesi
 

D) TBMM’nin Abdülmecit’i halife seçmesi
 

E) Kadınlara Siyasi hakların verilmesi
 



7. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında görülen;
 



I. Ülkenin tek partili sistemle yönetilmesi,

II. Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılması
 

III. Seçimlerde, açık oy gizli tasnif sisteminin uygulanması
 



Durumlarından hangileri, demokrasi ile ilgili sorunlar yaşandığında kanıt
olabilir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



8.- 1923 sonbaharında Fethi Okyar Hükümeti’nin çekilmesiyle gelen hükümet
bunalımı - Yeni Türk devletinin adının, rejiminin ve Devlet başkanının belli
olması… Bu sorunlar aşağıdakilerden hangisine zemin hazırlamıştır?
 



A) Halifeliğin kaldırılmasına
 

B) Cumhuriyetin ilanına
 

C) saltanatın kaldırılmasına
 

D)Cumhuriyet Halk Fırka’sının kurulmasına
 

E) Meclis Hükümeti sisteminin benimsenmesine
 



9. Lozan Konferansına İstanbul Hükümeti’nin de davet edilmesi üzerine TBMM
saltanatı kaldırılmıştır.
 



Buna göre saltanatın kaldırılmasında,

I. Yönetimi tek elde toplama
 

II. Avrupalı devletlerin desteğini alma,

III. Meclis hükümeti sistemine son verme

amaçlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve II
 

E) II ve III



10. 3 Mart 1924’te kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun uygulanmasıyla
meydana gelen gelişmeler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
 



A) Azınlık ve yabancı okulların dini ve siyasi amaçla öğretim yapmaları
engellenmiştir.

B) Medreseler kapatılmıştır.

C) Milli Eğitim Bakanlığı bütün Eğitim ve öğretim işlerinin tek sorumlusu
haline gelmiştir.

D) Dini eğitimi yasaklanmıştır
 

E) eğitimin laikleşmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.



11. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, Cumhuriyet Halk Fırkası’nın
kurulma amaçları arasında;
 



I. Ülkede yapılan yenilik ve ıslahatları halka mal etmek,

II. Mecliste muhalefetin oluşmasını engellemek,

III. Orduyu siyasetten ayrı tutmak
 



Durumlarından hangileri yer alamaz?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) II ve III



12. TBMM, 3 Mart 1924’te Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarılması kararı
alarak
 



I. Eski rejime dönş yollarını tıkamak

II. Çok partili hayata geçişi kolaylaştırmak
 

III. Halifeliğin, Osmanlı soyundan olmayan biri tarafından sürdürülmesini
sağlamak
 



Hedeflerinden hangilerini gerçekleştirmek istemiştir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve III
 

E) II ve III



– Saltanatın kaldırılması
 

- Medeni Kanun’un kabul edilmesi
 

- Soyadı Kanunu’nun çıkarılması
 

- Medreselerin kapatılması
 



13. Bu inkılapların, aşağıdaki alanlardan hangisini kapsadığı söylenemez?
 



A) Eğitim
 

B) Yönetim
 

C) Sosyal
 

D) Hukuk
 

E) Ekonomi
 



14. Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı
Devleti’nin fiilen sona erdiğini gösterir?
 



A) Doğu Trakya on beş gün içinde Yunan askerlerinden arındırılacaktır.

B) Lozan Konferansı bitene kadar Türkler Doğu Trakya’da sekiz bin jandarma
bulunduracaktır.

C)İtilaf Devletleri, Lozan’a kadar İstanbul’da kalacaktır.

D) Doğu Trakya’nın devir teslim işi İtilaf Devletleri aracılığıyla
yapılacaktır.

E) İstanbul ve Boğazlar’ın yönetimi TBMM Hükümeti’ne bırakılacaktır.



15. Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın, ‘’İstanbul ve Boğazlar TBMM Hükümeti
Yönetimine bırakılacaktır.’’ Hükmü Osmanlı Devleti’nin geleceğine yönelik hangi
kararın alınacağını göstermektedir?
 



A) Anadolu içinde küçük bir devlet olarak kalacağı

B) Hukuken sona ereceği
 

C) TBMM Hükümeti’ne bağlı olacağı
 

D) Anlaşma Devletlerinin himayesi altına gireceği
 

E) TBMM Hükümeti ile birlikte hareket edeceği
 



CEVAP ANAHTARI

1A/2E/3B/4E/5C/6D/7E/8B/9A/10D/11E/12A/13B/14E/15B


YGS - İnkılap Tarihi TestSorularıve Cevapları- 1
(Barışın Sağlanması ve Cumhuriyet Dönemi -
YGS Konu Testi- 1)

1. Lozan Antlaşması’nın,
 

I. Azınlıklar Türk vatandaşı sayılacak, azınlıklara ayrıcalık tanınmayacak

II. Boğazların yönetimi, başkanı Türk olan uluslararası bir komisyona
bırakılacak
 

III. Yabancı okulların müfredatları
 

Türk Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenecek maddelerinden hangileri,
Türkiye’nin bağımsızlık haklarını zedelemiştir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D)I ve II
 

E) II ve III



2.Yeni Türk devletinde;
 



- devlet rejiminin adının belirlenmesi ve bu konudaki tartışmaların sona
ermesi,

- hükümet bunalımının aşılması ve yürütme işlerinin düzene konulması
 



sonuçlarını doğuran gelişmeler aşağıdakilerden hangisinde eşleştiriliştir?



A) Cumhuriyetin ilanı – Kabine hükümeti sistemine geçilmesi
 

B) Saltanatın kaldırılması – Güçler birliği sisteminin uygulanması
 

C) TBMM’nin açılması – 1921 Anayasası’nın ilan edilmesi
 

D) Cumhuriyetin ilanı – Meclis hükümeti sisteminin geçerli olması
 

E) Halifeliğin kaldırılması – Kabine hükümeti sistemine geçilmesi
 



I. Demirci Mehmet Efe Ayaklanması
 

II. Çerkez Ethem Ayaklanması
 

III. Şeyh Sait İsyanı
 

IV. Menemen Olayı
 



3. Yukarıdaki isyanlardan hangileri, ulusal ve laik devlet anlayışına karşı
bir tepki niteliğinde değildir?
 



A) I ve II
 

B) I ve III
 

C) II ve IV
 

D) I, II ve III
 

E) I, III ve IV
 



4. 1924 Anayasası’nda ‘’Devletin dini İslam, dini Türkçe ve başkenti
Ankara’dır.’’ Maddesinin yer alması, Yeni Türk devleti için:
 



I. Laik olduğu

II. Ulusçu olduğu
 

III. Devlet merkezinin belirlendiği



durumlarından hangileri göstermektedir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) II ve III
 

E) I, II ve III



I. Cumhuriyetin ilanı
 

II. TBMM’nin açılması
 

III. Saltanatın kaldırılması

IV. Halifeliğin kaldırılması
 



5. Bu gelişmelerin kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisine
verilmiştir?
 



A) I-III-II-IV
 

B) II-III-I-IV
 

C) II-I-III-IV
 

D) II-III-IV-I
 

E) III-IV-II-I



6. Türkiye Cumhuriyeti’nde halifeliğin kaldırılmasıyla aşağıdakilerden
hangisinin gerçekleştiği söylenemez?
 



A) Yeniliklerin önündeki büyük bir engel kaldırılmıştır.

B) Hukuk ve eğitimin laikleşmesi kolaylaşmıştır.

C) Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlet olma yolunda önemli bir adım atmıştır.

D) Eski rejime dönüş yollarından biri daha kapatılmıştır.



7. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın ekonomi alanında Cumhuriyet Halk
Fırkası’ndan farklı olarak izlediği politika aşağıdakilerden hangisidir?
 



A) Devletçilik
 

B) Sosyalizm
 

C) Liberalizm
 

D) Merkantilizm
 

E) Karma ekonomi



8. Aşağıdakilerden hangisi Mudanya Ateşkes Antlaşması’na ortam hazırlayan
nedenler arasında yer almaz?
 



A) İngiltere’nin sömürgelerinin savaşmaktan bıkması
 

B) Fransa ve İtalya’nın, Türklerden daha fazla toprak almak için İngilizlere
baskı yapması
 

C) İngiltere’nin Türklere yeni bir savaş olasılığına karşı yalnız kalması
 

D) Mustafa Kemal’in diplomatik çalışmaları
 

E) Yunanistan’ın Türk ordusuna yenilmesi
 



9. Cumhuriyetin ilk yıllarında, rejimin sağlam temellere dayandırılabilmesi
için demokrasiyle çelişen bazı uygulamalar yapılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi
bu duruma örnek olamaz?
 



A) Cumhurbaşkanının aynı zamanda bir parti başkanıda olması
 

B) 1946’ya kadar, seçimlere sadece CHP’nin katılabilmesi
 

C) Yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin TBMM’de olması
 

D)Terakkiperver ve Serbest Cumhuriyet Fıkralarının kapatılması
 

E) Milletvekili seçmek ve seçilmek için vergi verir olmak şartının kaldırılması
 



10. Türkiye’de Şeyh Sait ve Menemen isyanlarının çıkması,
 



I. Kadınlara siyasi haklar tanınması,

II. Çok partili yaşama geçilmesi,

III. Cumhuriyetin ilan edilmesi

durumlarından hangilerinin oluşumunu geciktirmiştir?
 



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) I , II ve III
 



11. Cumhuriyet döneminde Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrasının ve Serbest
Cumhuriyet Fıkrasının kapatılmalarında;
 



I. Ülkede iç karışıklıkların yaşanmasında etkili olmaları,
 

II. Halk Fıkrası’nın meclisteki çalışmalarına muhalefet etmeleri,

III. Laik ve demokratik rejimin tehlikeye girmesi

durumlarından hangileri etkili olmuştur?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız III
 

C) I ve II
 

D) I ve III
 

E) II ve III



12. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması aşamasında meydana gelen,



I. İlk TBMM’nin açılması

II. Cumhuriyetin ilanı
 

III. Saltanatın kaldırılması
 

durumlarından hangileri, ulusal egemenliğe geçilmesi anlayışıyla ilgilidir?



A) Yalnız I
 

B) Yalnız II
 

C) Yalnız III
 

D) I ve III
 

E) I, II ve III



13. İzmir İktisat Kongresi’nde;
 



- ham maddesi yurt içinde yetiştirilebilen sanayi dallarının kurulması,
 

- yerli malının kullanılmasına özen gösterilmesi
 

- yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılması ve milli bakanların kurulması
kararları alınmıştır.



Bu kararların ortak amacının aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?
 



A) Tarımın geliştirilmesi
 

B) Ulusal ekonominin geliştirilmesi
 

C) Doğu ve batı ticaretinin geliştirilmesi
 

D) Meclisin güçlendirilmesi
 

E) Toplumsal hayatın laikleştirilmesi



CEVAP ANAHTARI

1B/2A/3A/4D/5B/6C/7C/8B/9E/10B/11D/12E/13B




=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=